Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Mati Terezija - lačen sem bil (foto: Arhiv Ognjišča)
Mati Terezija - lačen sem bil

Vse pripravljeno za nedeljsko kanonizacijo

Svet | 02.09.2016, 19:10 Marjana Debevec

Priprave na kanonizacijo Matere Terezije so v polnem teku. Včeraj so na pročelje bazilike sv. Petra obesili velik portret redovne ustanoviteljice, sliko pa bodo odkrili med kanonizacijsko slovesnostjo v nedeljo, 4. septembra. Vse pa je tudi že pripravljeno za varnost romarjev.

Glede pričakovanega števila obiskovalcev na kanonizaciji Matere Terezije Vatikan za zdaj še ne želi dajati ocen. Mesto Rim pa zaradi pričakovanega navala romarjev že poostruje varnostne ukrepe. Za varnost velikega verskega dogodka bo skrbelo dodatnih 1.000 vojakov, 2.000 vojakov pa je v pripravljenosti že ves čas jubilejnega leta.

Zračni prostor nad Rimom naj bi bil med kanonizacijsko slovesnostjo zaprt. Protiteroristične in posebne policijske enote bodo nadzorovale ozemlje okoli Vatikana. Območje okoli Trga sv. Petra naj bi bilo ograjeno, dostop bo mogoč šele po pregledu z detektorji kovin. Navzoči bodo tudi policisti, oboroženi z avtomatskimi pištolami.

Tudi nadzor pred bazilikami v Rimu bo še poostren. Pri dostopu do velikih rimskih papeških bazilik bodo obiskovalci še posebej skrbno pregledani. Poleg bazilik in spomenikov v Rimu v jubilejnem letu posebno skrbno nadzirajo še letališča, železniške postaje in postaje podzemnih železnic.

Kanonizacija Matere Terezije iz Kalkute velja za vrhunec jubilejnega leta usmiljenja, ki ga je 8. decembra lani slovesno odprl papež Frančišek. Slovesnost prirejajo dan pred uradnim godom nove svetnice, 5. septembrom, ki je tudi obletnica njene smrti.

Redovna ustanoviteljica in Nobelova nagrajenka za mir Mati Terezija iz Kalkute je po svetu slovela kot »mati ubogih«. Že dve leti po njeni smrti se je začel postopek za njeno beatifikacijo in kanonizacijo. Leta 2003, le šest let po njeni smrti, jo je papež Janez Pavel II. v enem najkrajših postopkov v zgodovini razglasil za blaženo.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Kanonizacija Matere Terezije
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...