Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Slovenščina v družini in javnosti

Slovenci po svetu | 29.09.2016, 12:00 Matjaž Merljak

Iniciativa Slovenščina v družini in Krščanska kulturna zveza spet pripravljata čezmejno srečanje in strokovni posvet o uporabi slovenščine v družini in javnosti. Po strokovnih srečanjih v Domu v Tinjah in v Naborjetu v Italiji se pobuda letos seli na Hrvaško.

Srečanje bo jutri, v petek, 30. septembra 2016, v Palčavi šiši v Plešcih v dolini Čabranke na Hrvaškem.

Skupaj s predstavniki iz Hrvaške in ostalega zamejstva se bodo posvetili zgodovinskemu razvoju Slovencev na Hrvaškem in njihovemu delovanju do današnjega dne ter prisluhnili predstavnikom Slovencev iz ostalega zamejstva. Izmenjava izkušenj in predstavitev primerov dobrih praks je lahko spodbuda za celotno slovensko zamejstvo. Tema posveta je Slovenščina v družini in javnosti – Jezikovne iniciative in potrebe po njih.

Pobuda Slovenščina v družini je nastala leta 2010 na avstrijskem Koroškem na pobudo častnega predsednika Krščanske kulturne zveze Janka Zerzerja. Njen namen je ozaveščanje ljudi o pomenu žive rabe slovenščine v družinskem okolju, še zlasti v jezikovno mešanih zakonih.

Pobuda je medtem preskočila tudi na slovenska društva na Koroškem in je na dobri poti, da se uveljavi v celotnem slovenskem kulturnem prostoru.

Krščanska kulturna zveza in Slovenščina v družini sta v sporočilu za javnost še zapisali: Manjšinski jeziki potrebujejo posebne spodbude in posebno skrb, da se ohranijo in razvijajo. Zibelka jezika je najprej družina, močna opora v manjšinskih okoljih pa so tudi krajevna društva in ustanove, ki skrbijo za prisotnost jezika na raznih ravneh družbenega okolja in poleg vrtcev in šol vnašajo dodatne jezikovne kompetence in spretnosti.

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...