Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Nastop ob 65-letnici šole v San Justu (foto: Lučka Oblak Čop)
Nastop ob 65-letnici šole v San Justu

65. obletnica šole Franceta Balantiča

Slovenci po svetu | 27.09.2016, 10:27 Matjaž Merljak

V San Justu v Buenos Airesu v Argentini so praznovali obletnico enega izmed največjih šolskih tečajev.

V soboto, 27. avgusta, smo slavili 65. obletnico šole Franceta Balantiča v San Justu. Deževno vreme nikakor ni preprečilo, da smo se v tako lepem številu odzvali vabilu »Pridi, pobarvaj z nami svet!«

Napovedovalka, gospa Nevenka Godec Zupanc, je vse lepo pozdravila navzoče, predvsem častne goste, med njimi zastopnico veleposlaništva Republike Slovenije v Argentini, go. Petro Česen Čatar, predsednika Našega doma Marjana Grilja, ter voditeljico Balantičeve šole go. Ireno Urbančič Poglajen.

Najprej je spregovoril predsednik Našega doma, g. Marjan Grilj. Pohvalil je uspešno delo učiteljstva in se še posebej spomnil pok. gdč. Angelce Klanšek. Zahvalil se je sedanji voditeljici, ge. Ireni Poglajen in izrekel željo, da bi šola še dolgo lahko praznovala visoke obletnice.

Irena Urbančič Poglajen prejema priznanje iz roka predsednika Našega doma Marjana Grilja
Irena Urbančič Poglajen prejema priznanje iz roka predsednika Našega doma Marjana Grilja © Lučka Oblak Čop

Za njim je spregovorila voditeljica, ga. Irena Urbančič Poglajen. Danes je »zahvalni« večer - je izjavila: zahvalo vsem, ki so vzgajali in sodelovali s šolo, od začetka do danes. Tudi ona  se je spomnila najbolj zaslužne osebe, gdč. Angelce, kot prelep »zgled darovanja, vztrajnosti in ljubezni do mladega rodu«. Šolo podpirajo trdne slovenske in krščanske vrednote, ki so izrednega pomena pri vzgoji otrok in mladine. Ob koncu je povabila vse navzoče naj pobarvamo -polepšamo svet in ga osvetlimo z dobroto, prijaznostjo, delom in veseljem.

Slavnostni govor je podala bivša učenka ga. Magda Zupanc Petkovšek. Spodbudila je vse slovenske šolske tečaje, naj se resno zavzamejo za ohranitev slovenskih in krščanskih vrednot, iz spoštovanja in ljubezni do materinščine, da jih bodo predajali naprej, kot »bakla nema, ki potnikom samotnim v noč gori!«

Zadonela je glasba in vrsta šolskih otrok je v spremstvu učiteljev prikorakala po sredi dvorane in se razvrstila za odrom. Pojavila se je povezovalna plesna skupina, z rumenimi trakovi, ob taktu prijetne melodije in privabila na oder prvo skupino nastopajočih iz 1. 2. in 3. razreda. Istočasno z melodijo in plesom so se na velikem zaslonu, visečem v ozadju odra, pojavile lepe slike in lastnosti, ki so se ujemale z dano barvo. Ti malčki, z rumenimi šali, so nam zapeli in recitirali: Dežek pada, Dežniki, Sonce se smeje in Moj dragi balonček. Pokazali so spretnost z dežniki in želi velik aplavz.

Utriki iz nastopov različnih skupin
Utriki iz nastopov različnih skupin © Lučka Oblak Čop

Otroci 3. in 4. razreda so z zelenimi šali recitirali, Vlak, za njim pa še Zeleni slon. Najmlajši iz I. in II. vrtca, ki so se pripeljali na oder kar s svojim rdečim avtom. Recitirali so Rdeča žoga in lepo zapeli pesem Moj rdeči avto.

Sledil je nastop četrte skupine učencev iz 5. in 6. razreda, ki jih je označevala vijolična barva. Skupina je lepo podala tri doživete recitacije: Krof, Na potepu in Hokus Pokus. Povezovalne plesalke so končno privabile na oder še peto skupino učencev 7. in 8. razreda, ki jih je predstavljala modra barva. Oni so prepletali recitacije Na pot, Modrijani, Slovenščina, s pesmijo Na morju vse lepše je. Trud je pustil svoj pečat: otroci so z jasno izgovarjavo prepričljivo nastopali. Vsa pohvala učiteljem in seveda učencem! Kakor jagoda na sladici se je šolska predstava zaključila s skupno pesmijo Naše geslo.

Besedo je prevzela napovedovalka in povabila na oder predsednika Doma; podelil je voditeljici šole, gospe Ireni Poglajen, spominsko ploščo, ki je zabeležila 65. letnico obstoja šole. Prebrala je obširno pismo Balantičevih sester iz Kamnika - Slovenije, kjer se voditeljici Ireni Poglajen, in preko nje vsej šoli, prisrčno zahvaljujeta in izrekata občudovanje za ves trud. Napovedovalka je povabila še prisotne goste, da se pridružijo s pozdravi. Najprej je predstavnica Veleposlaništva R. S. v Buenos Airesu, gospa Petra Česen Čatar, izrekla čestitke Balantičevi šoli in podala priznanje njenim graditeljem za uspešno delo. Za njo je izrekla čestitke v imenu šolskega referata Zedinjene Slovenije, ga. Ani Klemen Boltežar, ki je poudarila veličino izvršenega dela in izrazila željo za nadaljnje delo v prid prihodnjih rodov.

Častni gostje v sobi gdč. Angelce Klanjšek pred njeno fotografijo
Častni gostje v sobi gdč. Angelce Klanjšek pred njeno fotografijo © Lučka Oblak Čop

Ob zaključku predstave je voditeljica šole povabila goste in predstavnike domačih organizacij, naj se pomaknejo v učilnico, za blagoslov in poimenovanje po ustanoviteljici in dolgoletni učiteljici Angelci Klanšek. Msgr. dr. Jure Rode je izrekel uvodne besede in blagoslovil prostor, ki je bil za to priložnost odlično pripravljen. Na steni so visela priznanja, slike in portret gdč. Angelce. Hvala gdč. Angelca za VSE! Bog naj Vam poplača vso ljubezen, ki ste jo vložili v delo in za zgled zveste Slovenke in katoličanke.

Skrbni starši so poskrbeli za bogat prigrizek in pijačo. V prijetnem kramljanju se je slavje končalo pozno v noč.

Za tako skrbno in lepo pripravljeno praznovanje, ki je gotovo zahtevalo ogromno dela, izrekam iskrene čestitke vsej družini Balantičeve šole. Bogu se zahvaljujemo, za takšno slavje.

Živijo OŠ Franceta Balantiča! Še na mnoga leta!

Slovenci po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.