Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Na praznovanju župnije Marije Vnebovzete (foto: Tone Ovsenik)
Na praznovanju župnije Marije Vnebovzete

Poročilo iz Clevelanda

Slovenci po svetu | 25.09.2016, 18:00 Matjaž Merljak

Dogajanje med rojaki v Clevelandu je pestro: katehetska nedelja, kosilo v župnijski dvorani, molitev za življenje, Oktoberfest ... so dogodkih, o katerih tokrat poroča Tone Ovsenik.

Prejšnja nedelja je bila v župniji Marije Vnebovzete katehetska nedelja. Župnija se je obrnila na pozornost pomembnosti vseh ljudi, rasti v poznavanju in modrosti naše katoliške vere. Posebno je bilo spodbujanje staršev naj objamejo svoj poklic, biti vzgojitelji svojih otrok v življenju vere in posebno naj podpirajo svoje otroke v življenju, da z njimi molijo in jih vprašajo o njihovi veri in naj bodo starši dober vzgled v veri. Med prejemom krsta so starši bili opomnjeni, da bodo njihovi otroci posnemali, kar oni vidijo in slišijo na domu in v šolah in vrtcih. Župnik je tudi spomnil, da je verouk ob nedeljah v šoli za vso mladino, ki obiskuje javne šole od vrtca do dvanajstega leta šole. V nedeljo po opoldanski maši je župnik pooblastil in blagoslovil veroučne učitelje v njihovem pomembnem delu kot vzgojitelji naših mladih.

Katoliški ozdravitelj, Frank Kelly je daroval sveto mašo v cerkvi Marije Vnebovzete v sredo zvečer. Po maši je pričeval in molil je za fizično, čustveno in duhovno ozdravljenje. Frank Kelly je iz mesta Boston, kjer je živel življenje ukoreninjeno v molitvi, zakramentih in češčenja svetnikov. Živel je navadno vsakdanje življenje kot mož in oče. Leta 1985 ga je udarila električna struja, dovolj močna za smrt, toda je preživel. Sam Bog je tega človeka izbral kot nosilca ozdravljenja in sprave.

V cerkvi Marije Vnebovzete
V cerkvi Marije Vnebovzete © Tone Ovsenik

Oltarno društvo te župnije bo v nedeljo, 2. oktobra, serviralo kosilo v župnijski dvorani. Letos pač mineva 100 let od ustanovitve te ustanove pod zavetnico Žalostne Matere Marije.

Vsi katoličani smo pa vabljeni k molitvi 40 dni za življenje od 28. septembra do 6. novembra. Molimo lahko posamezno ali se pridružimo organiziranimi shodi pred Planned Parenthood organizaciji.

V župniji svetega Vida so se pa danes zbrali člani društva Najsvetejšega imena pri skupni maši in obhajilu. Po sveti maši so molili rožni venec za življenje in prenehanje splavov.

Čestitke danes gredo župljanki svetega Vida, Angelini Kuhel, saj je preteklo sredo, 21. septembra, dopolnila svoje stoto leto bivanja na tej obli. Naj ostane zdrava in vesela.

Slovenska Pristava pri Clevelandu iz zraka
Slovenska Pristava pri Clevelandu iz zraka © Matjaž Merljak

Naslednjo soboto bo pa spet veselo na Slovenski pristavi. Namreč potekal bo že tretji po vrsti Oktoberfest. Preskrbljeno bo za dobro, temu dogodku primerno hrano in seveda pijačo. Za plesno zabavo bosta pa igrala kar dva ansambla, Veseli godci in pa mladi Figa 5.

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...