Alen SalihovićAlen Salihović
Srečanja pod lipami (foto: KC Lojze Bratuž)
Srečanja pod lipami

Zamejstvo med nami

Slovenci po svetu | 21.09.2016, 07:38 Matjaž Merljak

Delovanje slovenske skupnosti v Italiji bomo lahko spoznali na prireditvah, ki bodo nocoj na Svetovnem slovenskem kongresu v Ljubljani ter v prihodnjih dneh v Gorici in v Tržiču.

V prostorih Svetovnega slovenskega kongresa na Cankarjevi 1/IV v Ljubljani bo danes ob 17. uri Večer izza kongresa - pogovor z Marjanom Terpinom. Vodila ga bo Erika Jazbar, časnikarka z bogatimi publicističnimi, političnimi in upravnimi izkušnjami ter izjemnim vpogledom v delovanje slovenske skupnosti v Italiji. V pogovoru z gostom bo sodeloval tudi Franci Feltrin, ki je kot svetnik in predsednik Slovenske konference SSK dolga leta sodeloval z Marjanom Terpinom. Ob duhovitem rojaku iz sosednje Italije, ki s svojimi besedami skoraj naslika pred oči pretekle dogodke, bo večer potekal v sproščenem in razgibanem pogovoru.

Marjan Terpin se je rodil 10. oktobra 1940 v Števerjanu (San Floriano del Collio) v Italiji. Po končanem slovenskem učiteljišču v Gorici, se je najprej zaposlil v uradniški službi, kasneje pa v domačem trgovskem uvozno–izvoznem podjetju Terpin S.p.a.. Že v študentskih letih je aktivno sodeloval in sooblikoval slovensko skupnost v Italiji. Napisal je obširno vrsto priložnostnih del v slovenščini, tematika njegovega pisanja pa je ves čas ostala vezana na slovenstvo. Bil je predsednik Katoliškega prosvetnega društva v Števerjanu, tajnik Zveze slovenske katoliške prosvete v Gorici, goriški pokrajinski tajnik in od leta 1986 do leta 1997 deželni predsednik Slovenske skupnosti, zbirne politične stranke Slovencev v Italiji in dolga leta predsednik Konference za Italijo Svetovnega slovenskega kongresa. V teh vlogah je tudi odločilno pripomogel k priznanju Slovenije. Za prispevek k uveljavljanju enakopravnega položaja slovenske narodne skupnosti v Italiji in k utrjevanju enotnega slovenskega kulturnega prostora je Marjan Terpin 26. aprila 2016 od Predsednika Republike Slovenije prejel medaljo za zasluge.

Kulturni center Lojze Bratuž in Krožek Anton Gregorčič pa v okviru dogodkov Srečanja pod lipami 2016 vabi na večer z naslovom Slovenija v Evropi z evropsko poslanko Patricijo Šulin, ki bo v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici jutri (22. septembra) ob 20. uri. Naslednji torek, 27. septembra, pa bo KC Lojze Bratuž v Gorici prireditev z naslovom Slovenija in Pika! Gostje bodo: Boštjan Furlan, Ožbej Peterle in Marko Balažič.

V Gorici, pred Trgovinsko zbornico v Ul. Crispi, bo jutri ob 20.30 odprtje skupne stojnice slovenskih društev Zveze slovenske katoliške prosvete ZSKP "Slovenska vas". Vabi predsednica ZSKP Franca Padovan.

V soboto, 24. septembra 2016, ob 10. uri bo v Tržiču na križišču med ul. Romana in Tonzar potekalo poimenovanje ulice/zelenice po slovenskemu pesniku Srečku Kosovelu. Dogodek prireja Občina Tržič v sodelovanju z društvoma Tržič in Jadro ter z Združenjem staršev OŠ iz Romjana. Blagoslov bo imel škofov vikar Karlo Bolčina, slavnostni govor pa Aldo Rupel, nastopil bo zbor Starši Ensemble.

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...