Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Procesija ob 7. obletnici kapelice v Marijini dolini (foto: Mirko Cuderman)
Procesija ob 7. obletnici kapelice v Marijini dolini

7. obletnica kapelice v Marijini dolini

Slovenci po svetu | 19.09.2016, 09:12 Matjaž Merljak

Po daljšem času se nam je s poročilom iz slovenske skupnosti v Queenslandu oglasil Mirko Cuderman. Tokrat poroča o maši narodov ter o praznovanju 7. obletnice kapelice Marije Pomagaj v Marijini dolini, ko so se rojakom pridružili rojaki iz Melbourna, Sydneya in Wollongonga.

Najprej moram omeniti mašo narodov - multicultural mass v brisbanski katedrali, ki je vsako leto v avgustu na nedeljo migrantov in beguncev. Letos je bila večja udeležba kot ponavadi in tudi naših rojakov je bilo letos več. Slovenijo je zastopala Vanesa Lahovec v gorenjski narodni noši, ki je tudi čitala prošnjo v slovenščini. Največ narodnih skupin je bilo iz azijskih in afriških držav. Predstavili so se nam njihovi mogočni pevski zbori. Po sv. maši so nastopili v slikovitih narodnih nošah in zaplesali čudovite plese. Vanesa je v narodni noši objavljena v našem katoliškem tedniku Catholic Leader.

Slovenska kapelica v Marijini dolini
Slovenska kapelica v Marijini dolini © Mirko Cuderman
Marjina dolina je bila tudi letos dobro obiskana. V soboto, 10. septembra, smo praznovali 7. obletnico blagoslovitve naše kapelice Marije Pomagaj. Verniki iz daljnih krajev Južne Avstralije, Viktorije in NSW - Sydneya in Wollongonga, kakor tudi domači rojaki in prijatelji so se pridružili že tradicionalni slovesnosti ter poživili praznično vzdušje. Pater Darko je vodil somaševanje in nam je v pridigi razložil, da je praznovanje nebeške Matere pri kristjanih vzhodnega obreda še bolj poudarjeno kot v naši rimsko-katoliški Cerkvi, saj kristjani vzhodnega obreda liturgično - cerkveno leto začenjajo že 1. septembra in teden kasneje praznujejo Marijino rojstvo, medtem ko v rimsko-katoliški Cerkvi začenjamo cerkveno leto z adventom.

Marijini prazniki, ki jih praznujemo, imajo že zelo staro tradicijo na Vzhodu, rimska Cerkev pa je Marijine praznike sprejela tudi v svoj koledar in so priljubljeni naši romarski dnevi do danes. V Marijini dolini se zbirajo različne narodne skupine z vsega sveta oziroma celin. Mi, Slovenci, imamo romarski shod vsako drugo soboto v septembru, ko praznujemo obletnico blagoslova naše kapelice. Letos je somaševalo pet duhovnikov: pater Darko, pater Ciril, pater David ter patra pavlinca: pater Anthony David in pater Peter Zytka, ki je vikar v Penrose Parku. Po sveti maši smo šli v procesiji k naši kapelici. Pater Darko je vodil pete litanije in slovensko petje. Bilo je res lepo in enkratno doživetje, posebno za tiste, ki nimajo rednega slovenskega bogoslužja.

Po procesiji in molitvah pri naši kapelici v Marijini dolini smo sedli k dobremu kosilu, ki so ga pripravili Jože in Marta Gjerek in njuna družina ter naše redne kuhinjske pomočnice z Gold Coasta, ki pridno pomagajo. Tako smo se srečali sorojaki - romarji iz raznih bližnjih in daljnih krajev naše Avstralije. Razšli smo se z dobro voljo in veselim razpoloženjem.

Naslednji dan, v nedeljo, 11. septembra, pa smo se zbrali k slovenski sveti maši ob 10.00 dopoldne na Klubu Lipa na Gold Coastu, kjer je bilo praznovanje žegnanje in očetovski dan. P. Ciril in p. Darko sta somaševala. P. Ciril, ki je vodil bogoslužje, nas je povabil k molitvi za mir ob 15. obletnici terorističnega napada v New Yorku in tudi predstavil zgled usmiljenega Očeta, ki išče izgubljene, ter novo svetnico Mater Terezijo. K sv. maši in kosilu se nas je zbralo več kot 50 rojakov v lepem sončnem vremenu.

Romarji iz daljnih krajev Melbourna, Adelaide, Sydneya in Wollongonga so v ponedeljek odpotovali domov. Vsakdo, ki se je udeležil našega srečanja in romanja letos ali prejšnja leta, ali se nam bo pridružil v prihodnje, bo gotovo enako odšel z nepozabnimi spomini iz Kraljičine dežele - Queenslanda, ki je dežela prijaznih, gostoljubnih ljudi, nam nudi veliko lepot in seveda prilik za kratke enodnevne ali tudi daljše izlete. Prepričan sem, da vam bodo to potrdili vsi roja ki, ki so nas obiskali.

Lepa okolica slovenske kapelice v Marijini dolini
Lepa okolica slovenske kapelice v Marijini dolini © Mirko Cuderman

Slovenci po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.