Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Knjiga o taborišču Visco (foto: Goriška Mohorjeva družba)
Knjiga o taborišču Visco

Izšla knjiga o taborišču Visco

Slovenci po svetu | 16.09.2016, 10:01 Matjaž Merljak

Goriška Mohorjeva družba je v sodelovanju z VZPI- ANPI iz videmske pokrajine, Društva ‘Terre sul Confine’ iz Visca izdala knjigo Visco 1943 s podnaslovom Un campo di concentramento in Friuli.

Avtorica knjige posvečene fašističnem taborišču, v katerem so bili zaprti mnogi Slovenci in Hrvati, je Tania Zanuttini. Fotografijo za naslovnico pa je prispeval uveljavljeni fotograf Claude Andreini. Visco je pojem fašističnega taborišča in dokaz fašističnega rasističnega ravnanja do tistih, ki se niso hoteli odpovedati svojemu slovenstvu in osebnemu dostojanstvu in so se odločno upirali asimilaciji in integraciji.

Dragocen uvod je prispeval tržaški pisatelj Boris Pahor. Bogate podatke o samem taborišču in zbiranju pričevanj ter naporom za primerno zaščito taborišča in njegovo ohranitev v spomin in opomin sedanjim rodovom, je v spremni besedi navedel prof. Ferrucio Tassin. Spodbudna zapisa sta prispevala še Dino Spangero za ANPI, medtem, ko o pomenu ohranjanja spomina piše predsednik GMD Renato Podbersič.

Knjigo bodo predstavili v prostorih dvorane Alpincev v Ul. Dante Alighieri 14 v Viscu v petek, 16. septembra, ob 20.30. Nastopili bodo Dario Mattiussi za “Centro Gasparini” iz Gradišča ob Soči ter Ferruccio Tassin in sama avtorica Tania Zanuttini.

Izid knjigo o Viscu je podprla avtocestna bencinska črpalka pri Gonarsu.

Visco 1943
Visco 1943 © Goriška Mohorjeva družba

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...