Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Dobrodelna prireditev za Petra Opeko (foto: Svobodna Slovenija)
Dobrodelna prireditev za Petra Opeko

Dobrodelno kosilo za Petra Opeko

Slovenci po svetu | 08.09.2016, 10:54 Matjaž Merljak

Z veseljem in v lepem številu smo se rojaki, ki se združujemo v Našem domu San Justo v Buenos Airesu, udeležili prijateljskega kosila, katerega čisti dobiček je bil namenjen delovanju p. Petra Opeke na Madagaskarju. Tam živi in deluje že 46 let, pa ne le zase, temveč za to, da posreduje najbolj revnim svojo ljubezen, znanje, upanje, optimizem, pomoč in dostojanstvo.

Prireditev je potekala v nedeljo, 7. avgusta 2016. V imenu Našega Doma je vse navzoče pozdravil podpredsednik Andrej Mehle. Nato je Mici Malavašič Casullo prebrala pismo, ki ga je prav za to srečanje poslal misijonar Peter Opeka; med drugim je napisal tudi sledeče: »… Resnično sem ganjen vaše vztrajne ljubezni do naših revnih otrok in njihovih družin! Vaše prizadevanje, da pomagate revnim, je bratska gesta, ki prihaja iz dna vašega dobrega srca! Če kdo vidi, da ga drugi ljudje spoštujejo in mu pomagajo zaradi čiste solidarnosti, potem naši revni prijatelji spremenijo svoje življenje in postajajo boljši, bolj pošteni in odgovorni za svoje družine. Naši bivši smetiščarji sedaj vidijo, da se lahko živi dostojno in brez kraje! Ta nova miselnost prinese pravi razvoj v družino in v največji prid njihovih otrok …«

V zahvalo ob prejetih dobrotah smo pred kosilom vsi zapeli »Je angel Gospodov«. Pridni mladci in mladenke so nam postregli z okusno jedjo, ki so jo pripravile naše kuharice. Prav prisrčna jim hvala! Zahvala gre tudi Franciju Štrublju, ki je daroval meso in piščance ter Franciju Miklavcu, ki je daroval krvavice.

Veliko se jih je zbralo na prireditvi za Petra Opeko
Veliko se jih je zbralo na prireditvi za Petra Opeko © Svobodna Slovenija

Ob darovih in nagradah
Ob darovih in nagradah © Svobodna Slovenija
Dvesto dvajset udeležencev nas je preživelo nedeljsko opoldne v skupnem razvedrilu in v duhu srčne solidarnosti. Pred posladkom nam je zborček Balantičeve šole podaril šopek veselih slovenskih pesmi, pod taktirko vedno dobrodušno razpoložene ge. Kristine Skvarča Šenk. Da se je petje dovolj glasno in lepo slišalo, je za zvočno napravo poskrbel Matjaž Groznik. Vsi smo navdušene pevčke nagradili z močnim ploskanjem, saj so res popestrili popoldan in nam vsem privabili na ustnice prešeren nasmeh.

Za njimi je stopil k mikrofonu Lovro Tomaževič, ki je najavil naj pohitimo z nakupom ostalih številk, ker bo pričel s srečelovom. S hudomušnim pripovedovanjem med klicanjem številk smo bili vsi dobre volje. Te ni bilo konca, saj je za vsakega dobitnika imel pripravljeno primerno besedo, ki nas je spravila v smeh! Nad dvesto bogatih in lepih dobitkov je bil dar vseh tistih, ki so imeli sočutno srce do naših bratov po svetu, ki jih je življenje v revščini težko prizadelo.

Nahajamo se v izrednem letu Božjega Usmiljenja in papež Frančišek nas spodbuja, naj delamo majhne stvari z velikim srcem, odprtim Bogu in bližnjemu. Vsi dobro vemo, kako mnogi čakajo, da se jih naše roke dotaknejo in v njih očeh prižgejo iskrico upanja! In temu smo bili tudi priče: zbrana vsota (64.481 argentinskih pesov, 3.200 ameriških dolarjev in 760 evrov) bo gotovo olajšala, vsaj v neki meri, življenje družinam v mestu Akamasoa.

Iz srca se zahvaljujemo vsem, ki so tako širokosrčno darovali dobitke in za sodelovanje. Prepričani smo, da lastno življenje vrednotimo le takrat, ko se z ljubeznijo in nesebičnim darovanjem dotaknemo življenja bližnjega.

Peter Opeka je v pismu dodal: »… Hvala vam, da skupaj gradimo bratski in boljši svet, da dajemo nekaj, kar nam pripada in prostovoljno darujemo za tiste, ki živijo s tako majhnimi sredstvi …«

Človek ne živi samo svojega osebnega življenja kot posameznik, temveč zavedno in nezavedno tudi življenje svoje dobe in sodobnikov. Zavedajmo se, da z vsakim našim dejanjem, čeprav to izgleda majhno in skromno, lahko izboljšamo svet. Če nam uspe, da spremenimo vsaj eno solzo v nasmeh, se je že splačalo. Življenje nam je darovano; zaslužimo si ga s tem, da ga sami darujemo.

Slovenci po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...