Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Noč raziskovalcev priložnost za spoznavanje znanstvenih poklicev

Politika | 30.09.2016, 10:16 Petra Stopar

V sklopu projekta evropske noči raziskovalcev danes v približno 250 evropskih mestih potekajo številne aktivnosti. Poklic znanstvenika mladim in širši javnosti želijo približati tudi v osmih slovenskih krajih - Ajdovščini, Brežicah, Izoli, Kopru, Ljubljani, Ljutomeru, Mariboru in Novi Gorici.

Za izvedbo slovenskih prireditev skrbi konzorcij, ki ga sestavljajo Univerza v Mariboru kot vodilni partner ter Univerza na Primorskem, Univerza v Novi Gorici, Nacionalni inštitut za biologijo in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer. Ravnatelj slednje Zvonko Kustec je za naš radio predstavil nekaj dejavnosti s področja znanosti, ki jih bodo izvedli skupaj z zdajšnjimi in nekdanjimi dijaki, med drugim se delavnica preučevanja glasu na Glavnem trgu v Ljutomeru začne ob 17. uri, okrogla miza pa ob 18. uri v gimnaziji. Kot je še povedal v pogovoru za Radio Ognjišče, na gimnaziji združujejo doktorje znanost, nekdanje dijake, in omogočajo srečevanje z zdajšnjimi dijaki ter zaposlenimi. Tako krepijo promocijo znanstvenega poklica, ki ne obsega samo naravoslovnih ved, kot pravi, ampak tudi druga izobraževalna področja. Aktivnosti, ki se začnejo ob 15. uri in bodo trajale do večera, bodo namenjene popularizaciji znanosti in zabavnemu učenju. Skozi eksperimente, predstavitve, delavnice za odrasle in otroke, vodene izlete v laboratorijih, kvize o znanosti in podobno, bodo obiskovalcem ponujene priložnosti, da na interaktivni način navežejo stik z raziskovalci.

Rektor mariborske univerze Igor Tičar je na nedavni novinarski konferenci poudaril, da gre pri noči raziskovalcev za enega najpomembnejših dogodkov v Sloveniji na tem področju. Znanost po njegovih besedah namreč ustvarja nove produkte in delovna mesta ter je gibalo razvoja. Govorci so se strinjali, da slovenski šolski sistem daje primerno znanje in da imamo velik znanstveni potencial, ki pa ga ne znamo izkoristiti. Tako je Tičar opozoril, kako zelo si moramo prizadevati, da prodorni mladi potencialni raziskovalci ne bodo odhajali v tujino.

Rektor primorske univerze Dragan Marušič je ob tem izpostavil, da živimo v času hitrega tehnološkega razvoja, zato sta popularizacija in informiranje širše javnosti o znanosti toliko pomembnejša. Po njegovem so prav zamisli edina stvar, ki nam je v času turbokapitalizma ne morejo odvzeti.

Politika, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...