Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Nsi odločno proti kritikam na račun njene zavrnitve zakona o pokopu

Slovenija | 23.09.2016, 13:56 Marjana Debevec

Poslanska skupina Nove Slovenije se je odzvala na obtožbe, ki so se pojavile v javnosti, ker je stranka glasovala proti zakonu o pogrebni in pokopališki dejavnosti. Slednji namreč ureja tudi pokop mrtvorojenih in splavljenih otrok. V izjavi za javnost so pojasnili, zakaj zakona niso podprli.

Zakon o pogrebni in pokopališki dejavnosti prvič prinaša možnost pokopa ali upepelitve mrtvo rojenega otroka, ki se ne glede na njegovo gestacijsko starost lahko opravi na podlagi izrecne želje staršev. V Nsi poudarjajo, da so to vedno podpirali in dodajajo, da zakonu niso nasprotovali zaradi te določbe, ampak ker zakon kot celota za prebivalce prinaša več negativnih kot pa pozitivnih učinkov.

»Nikakor se ne moremo strinjati z določbo istega zakona, ki izrecno prepoveduje, da bi pokojnik kljub izraženi poslednji volji ležal doma, če je v kraju mrliška vežica. Če umrli želi, da se slovo opravi v njegovi domači hiši, na njegovem domu, je to po našem mnenju potrebno spoštovati. Predvsem na podeželju, kjer imata dom in domačija še vedno drugačen pomen kot v mestih, se še vedno ohranjajo tovrstni običaji«, so zapisali.

Sprejeti zakon pa izrecno nasprotuje, da bi umrli ležal doma. V NSi so z ustreznim dopolnilom uspeli tudi doseči, da lahko pokojnik do pogreba leži dva dni in ne le en dan, kot je bil prvotni predlog zakona.

Zakona pa v stranki niso podprli tudi zaradi tega, ker svojci v primeru smrti nimajo pravice izbire izvajalca prvega prevoza pokojnika iz kraja smrti, kot tudi zaradi zelo verjetnega povišanja stroškov pogrebnih storitev, čemur so nasprotovale prav vsa združenja občin in upokojenci.

Ob tem v Nsi poudarjajo, da spoštujejo človeka od spočetja do naravne smrti, kamor sodi tudi pravica do izražene poslednje volje in pokopa. Naj ob tem spomnimo, da so bili edina politična stranka, ki je pri obravnavi zakona o presaditvi delov človeškega telesa vložila dopolnila, da se organov evtanaziranih oseb ne sme presajati, kot tudi ne delov splavljenih zarodkov, s čimer bi preprečili vsakršno trgovanje, ki se je na primer nedavno zgodilo v ZDA.

Slovenija, Politika
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...