Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Od petka do petka, 16.-23.9.2016

| 24.09.2016, 08:35

Minuli teden je poleg mladinskega vrveža v Stični zaznamovala tudi vrnitev poslancev v poslanske klopi.

Stična je povezala več kot 6000 mladih

Pri cistercijanskem samostanu v Stični na Dolenjskem se je prejšnjo soboto zbrala velika množica mladih. Več kot 6 tisoč jih je prišlo na 35. festival Stična mladih, ki so se letos navdihovali ob stavku: „Sem orodje Božjega usmiljenja.“ Živahno dopoldansko dogajanje, ko so bile mladim na voljo različne delavnice ter družabni in športni dogodki, imeli pa so tudi priložnost prejeti zakrament svete spovedi, je obogatila sveta maša. Daroval jo je mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl, ki je namesto pridige odgovarjal na vprašanja mladih. Če želimo širiti Božje usmiljenje, moramo premagati brezbrižnost, egoizem in pesimizem oziroma negativnost. Da lahko pride do sprememb, moramo, tako nadškof Cvikl, začeti pri sebi.

Redovniški dan v Mariboru z geslom "Sveto leto usmiljenja"

V Mariboru so v sredo pripravili 42. redovniški dan z geslom "Sveto leto usmiljenja". Med dopoldanskim delom programa v Zavodu Antona Martina Slomška je bila molitev ter pričevanja o konkretnem življenju v luči usmiljenja. Popoldne je sledilo peš romanje proti stolnici, péti rožni venec Božjega usmiljenja ter sveta maša. Somaševanje je vodil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

Nedelja svetniških kandidatov v ospredje postavila lik Božjega služabnika duhovnika Andreja Majcna

Na Rakovniku je prejšnjo nedeljo potekala osrednja slovesnost za nedeljo svetniških kandidatov ljubljanske metropolije. Letos je bil v ospredju lik Božjega služabnika duhovnika Andreja Majcna. Slovesno somaševanje je vodil novomeški škof Andrej Glavan, pridigal pa je murskosoboški škof Peter Štumpf. V pridigi je spomnil, kako je hodil k Majcnu k spovedi. "Gospod Majcen je gledal tudi na dogodke osamosvajanja Slovenije z očmi vere."

Po maši je sledila akademija, na kateri so predstavili beatifikacijske postopke. Postulator za Majcnov postopek, Alojzij Slavko Snoj, je povedal, da so končali zaslišanje vseh prič, a dodal, da ima zgodovinska komisija še veliko dela.

Spomnimo pa še, da je v minulem tednu minilo 17 let od beatifikacije škofa Antona Martina Slomška, in da je ta konec tedna bomo rekli kar Slomškov vikend, a več o tem prihodnjič.

Politika in gospodarstvo

Le dan po prisegi nova ministrica za finance že predstavila proračunske dokumente

Potem, ko so koalicijske stranke prejšnji konec tedna na posvetu pri premieru Miru Cerarju izrazile podporo načrtovanemu proračunu, je do potrditve prišlo na četrtkovi seji vlade. Med prioritetami so zdravstvo, infrastruktura in znanost, medtem ko ostaja odprto vprašanje politika plač v javnem sektorju. Po navedbah premiera je manevrskega prostora malo. Predlog državnega proračuna za leti 2017 in 2018 je javnosti obelodanila le dan pred tem potrjena nova finančna ministrica Mateja Vraničar Erman. Vlada mora predlog sprememb proračuna za leto 2017 in predlog proračuna za leto 2018 poslati v državni zbor najpozneje do 1. oktobra.

In sedaj na kratko k seji državnega zbora na kateri so potrdili Vraničar Ermanovo. V večini koalicijskih poslanskih skupin so soglašali z mnenjem predsednika vlade Mira Cerarja, da je ustrezna kandidatka za ta položaj in ne dvomijo, da se bo znala uspešno spopasti z izzivi finančne politike.

Kritike so na Vraničar Ermanovo letele iz nekaterih opozicijskih poslanskih skupin. Pričakovati je, da se bodo davčne obremenitve tudi pod novo finančno ministrico nadaljevale, je njenemu imenovanju nasprotoval Marko Pogačnik iz SDS. V ZL so ji očitali vodenje asocialnih politik, pri katerih bo očitno vztrajala, v NSi pa je ne želijo za ministrico, ker je že doslej kot državna sekretarka zavračala vse njihove predloge. Poslanka NSi Ljudmila Novak:

Spomnimo, da se je položaj izpraznil poleti, ko je dosedanji finančni minister Dušan Mramor nepričakovano odstopil, od tedaj pa resor začasno vodi ministrica za razvoj Alenka Smerkolj.

Umar napovedal izboljšanje gospodarske rasti

Urad za makroekonomske analize in razvoj - Umar je napoved letošnje gospodarske rasti izboljšal z 1,7 odstotka na 2,3 odstotka. Boljša so tudi pričakovanja za 2017 in 2018. Prihodnje leto naj bi bila rast 2,9-odstotna, kar je pol odstotne točke več od predhodne napovedi. V 2018 pa naj bi se namesto pri 2,3 odstotka ustavila pri 2,6 odstotka.

Višja napoved letošnje rasti od spomladanskih ocen je posledica tako višje rasti izvoza od prvotnih pričakovanj kot višje pričakovane rasti domače potrošnje.

Z Umarjevo jesensko napovedjo se je že seznanila tudi vlada, številke pa so podlaga za proračunska dokumenta za 2017 in 2018, ki ju danes sprejema ministrska ekipa.

Podjetniki proti višjim odmeram nadomestila za uporabo stavbnega zemljišč

Območna Obrtno-podjetniška zbornica Slovenj Gradec je začela enotedensko zbiranje podpisov pod peticijo, s katero nasprotujejo novim višjim odmeram nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča in zahtevajo znižanje. Namero je med današnjim obiskom na Koroškem podprl tudi predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh:

Tamkajšnji obrtniki so bili lani med pobudniki sprememb občinskega odloka o znižanju nadomestila, ko so prejeli letošnje odmere pa so presenečeni ugotovili, da se je ta mnogim zvišala. Ker jim občina noče prisluhniti, so se odločili za zbiranje podpisov pod peticijo s predlogi rešitev. Podpirajo jih tudi prebivalci slovenjegraške občine in nekatera večja podjetja. Podpise bodo izročili županu Andreju Času, od katerega pričakujejo nadaljnje pogovore v smeri nižjega nadomestila, v nasprotnem primeru napovedujejo proteste.

Gašperšič po pričakovanjih prestal interpelacijo

V državnem zboru je bila dolga razprava o interpelaciji zoper ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča. Ta je po predstavitvi očitkov, ki jih je v besedilo zapisala Združena levica, dejal, da je glavno jabolko spora projekt izgradnje drugega tira Koper-Divača. Vse očitke je zavrnil, tudi tistega, da si prizadeva za privatizacijo infrastrukture. Svoj precej dolg nagovor je s pridom izkoristil tudi za predstavitev vseh načrtov, ki jih ima. Podprlo jo je 13 poslancev, proti jih je bilo 48. Jernej Vrtovec, Nsi je bil kritičen do tempa, s katerim se pristopa k projektu. Spomnil je tudi na dosedanje neuspešno potegovanje za evropska sredstva. Prepričan je, da tudi če se jutri pojavi isti razpis kot pred letom in pol, bomo še vedno neuspešni, saj še vedno ni finančne konstrukcije. Na to so opozorili tudi v SDS.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je po skoraj 13 urah razprave sinoči po pričakovanjih uspešno prestal interpelacijo, ki so jo pripravili v ZL. Vlagatelji nezaupnice so ministru očitali zaviranje gradnje drugega železniškega tira Koper-Divača, privatizacijo državne strateške infrastrukture, nezakonito delovanje in površnost pri vodenju resorja. Gašperšič je vse očitke zavrnil, interpelacijo pa označil kot možen, a nespameten poskus preprečiti, da bi se projekt drugega tira izvedel z javno-zasebnim partnerstvom.

Kdo igra igro pri iskanju novega predsednika Vrhovnega sodišča?

Sodni svet med kandidatoma za predsednika vrhovnega sodišča ni podprl ne Vladimirja Horvata ne Rudija Štravsa. Čeprav so Štravsu zeleno luč pred tem že prižgali vrhovni sodniki, bo za eno najpomembnejših funkcij v pravosodju treba pripraviti nov, že tretji razpis. Minister za pravosodje Goran Klemenčič je že obvestil sodni svet, naj ponovi razpis za predsednika vrhovnega sodišča. Predavatelja na Harvardu dr. Klemena Jakliča smo vprašali kaj nova neizvolitev pomeni: "Mislim, da je vsem jasno, da gre tukaj za eno veliko igro in taktiziranje. Ljudje niso tako neumni, da tega ne bi prepoznali. Prav enako so počeli tudi pri izbiri sodnika na evropskem sodišču za človekove pravice,“ je dejal Jaklič. Dodal je še, da gre v teh primerih "pač za balkanski sistem". "Minister je prav tako igralec v tej igri, govori vse lepo o pravni državi, hkrati pa taktično in hkrati navidezno odgovornost prelaga na ostale organe, namesto, da bi izvršil svoj dela odgovornosti in predlagal avtonomnega človeka, kar mu nalaga zakon," je dejal Jaklič.

Odbor 2014 kljub prizadevanjem za izboljšanje stanja v sodstvu ostaja pri koaliciji neslišen

Predlog zakona za vzpostavitev javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju, ki ga je s podpisi volivcev vložil Odbor 2014, bo danes najverjetneje končal zakonodajno pot. V večini poslanskih skupin namreč menijo, da ni primeren za nadaljnjo obravnavo, čeprav predlagatelju priznavajo dober namen in se pravzaprav strinjajo z vsemi novostmi, ki jih zakon prinaša.

Predlog namreč med drugim predvideva javnost rezultatov glasovanja v senatih sodišč, ločena mnenja sodnikov v senatih sodišč, možnost snemanja sojenja in fotografiranja sodnikov, javno evidenco sodnikov kršiteljev človekovih pravic in pregleden sistem napredovanja sodnikov. Prav tako predlog določa odškodninsko odgovornost sodnikov in tožilcev. Predlog tudi preprečuje takojšnje prehajanje sodnikov in tožilcev med odvetnike ter zagotavlja nadzor javnosti nad delom sodnikov in javnost premoženjskega stanja sodnikov. Ob predstavitvi predloga zakona je v imenu predlagateljev poslanke in poslance predsednik Odbora 2014 Aleš Primc.

Družba

O migrantih tako in drugače

V dvorani Teološke fakultete v Ljubljani je v minulem tednu potekal mednarodni študijski dan o migrantih in beguncih, ki ga je pripravila Slovenska Karitas. Na njem je sodelovalo več kot 100 sodelavcev iz mediteranskih držav, ki se poklicno ukvarjajo tako z množičnimi migracijami kot tudi s procesi vključevanja v družbo. V sklopu študijskega dneva v Ljubljani so gostom najprej predstavili Slovensko Karitas, njeno delovanje in položaj v družbi, zatem pa so se posvetili migracijam in tujim gostom predstavili, kako smo se v Sloveniji odzvali na to humanitarno krizo. Danilo Jesenik Jelenc je ob tem povedal: "Slovenska Karitas je v svojih lokalnih enotah nemudoma odzvala na prihod migrantov ob zeleni meji in malo pozneje v begunskih centrih. Iz svojih rezerv in s prostovoljci so bili ves čas aktivni in navzoči, veliko pomoči pa so dobili tudi iz tujine od mednarodne mreže Karitas."

V Košnici pri Celju izkopali 300 okostij žrtev povojnega komunističnega terorja

Izkopavanja v grobišču Košnica, ki so se začela v začetku septembra, gredo proti koncu. Pri izkopavanjih so naleteli na dva jarka. V prvem so našli ostanke 125 žrtev, v drugem, kjer kosti še sortirajo, pa naj bi jih bilo približno 300. Med žrtvami so najverjetneje ustaši in domobranci, lahko pa tudi nekateri civilisti. Identiteto žrtev so ugotavljali na podlagi predmetov, ki so jih našli v jarkih. Poleg omenjenega grobišča naj bi bili na območju Košnice še dve grobišči, za kateri pa ministrstvo za gospodarstvo ni zagotovilo denarja za izkopavanja.

Po pripovedovanju domačinov naj bi bilo v vseh treh grobiščih v Košnici med 200 in 600 pobitih ljudi.

Ali poteka čez Slovenijo organizirano tihotapljenje migrantov?

Predsednik SLS Marko Zidanšek je ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar in generalnega direktorja policije Marjana Fanka v javnem pismu opozoril na informacije o organiziranem tihotapljenju ljudi čez slovensko mejo na območju Ilirske Bistrice. Opozoril je, da je našo mejo v zadnjem letu ob tihem soglasju ministrstva za notranje zadeve in vlade prečkalo več sto tisoč ilegalnih migrantov. S tem pa je bilo po besedah Zidanška zavestno kršenih več zakonov. Odgovora ministrstva še nismo prejeli, čeprav smo vprašanja, ki jih je na pristojne naslovil predsednik SLS naslovili tudi sami.

Porodnišnica Kranj prva na svetu s certifikatom klinične odličnosti v porodništvu

Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj je prva porodnišnica na svetu, ki je prejela certifikat klinične odličnosti v porodništvu. To je še en dokaz, da dela dobro, saj je bila izpolnitev mednarodnih standardov zelo zahtevna. Vodstvo in zaposleni ob tem upajo, da bo to spodbuda ministrstvu za zdravje, da bo končno obravnavalo njihov predlog za obnovo resnično dotrajanih prostorov, saj stavba v petdesetih letih še ni bila celostno prenovljena.

Demokracija izhaja že 20 let

Evropski poslanec Milan Zver in Inštitut Jožeta Pučnika sta v Ljubljani pripravila okroglo mizo ob 20-letnici izhajanja tednika Demokracija. Sogovorniki so poudarili predvsem pomen pluralnosti slovenskega medijskega prostora. Kot so dodali, bi za večjo raznolikost lahko poskrbela tudi država. Zver je ob tem poudaril, da je pravica do objektivnih informacij zapisana tudi v slovenski ustavi in dejal, da se razmere spreminjajo tudi v medijski krajini, saj ljudje prek družbenih omrežij sodelujejo pri njenem soustvarjanju.

ŠPORT

V Ljubljano so se vrnili tudi slovenski paraolimpijci. Zasedbo v postavi Veselka Pevec, Franček Gorazd Tiršek, Franc Pinter, Damjan Pavlin, parakajakaš Dejan Fabčič, parakolesar Primož Jeralič, plavalec Darko Đurić, maratonec Sandi Novak je pričakovalo več kot 500 ljudi, ki so svoje junake pozdravili na Rudniku.

Največ pozornosti je bila pričakovano deležna strelka Veselka Pevec, ki je na svojih prvih igrah prišla do zlate kolajne z zračno puško, srebro je v mešani konkurenci pripadlo Tiršku. Svoj debi na igrah pa sta poleg Veselke doživela še Primož Jeralič in Sandi Novak. Na sedmih igrah je nastopil legenda paraolimpizma Franc Pinter. Slovenija je na igrah prišla do 21. in 22. medalje od leta 1992, skupaj pa so slovenski paraolimpijci zbrali od leta 1972 49 odličij.

Najuspešnejša slovenska alpska smučarka Tina Maze bo čez mesec dni v avstrijskem Söldnu sklicala novinarsko konferenco. Čeprav vsebine novinarske konference ni razkrila, pa bo slovenska smučarska kraljica bržkone tik pred uradnim začetkom sezone sporočila odločitev o nadaljevanju tekmovalne poti. Vabilo na novinarsko konferenco je poslala prek predstavnice švicarskega medijskega podjetja GPS Performance s sedežem v Lozani.

Slabo leto dni potem, ko je končal svojo profesionalno kariero, nekdanji svetovni prvak v boksu Dejan Zavec že uresničuje svojo napoved o tem, da bo prišel čas za nove zmage - drugačne od dosedanjih. Poslej bo v veliki meri pomagal mladim boksarjem na njihovi poti, tudi na poti v profesionalni boks.

Za svetovno prvakinjo v težavnostnem plezanju v članski konkurenci, Korošico Janjo Garnbret, so sprejem, poln navdušenja nad njenimi uspehi, pripravili na Gimnaziji Velenje, kjer je Garnbretova dijakinja 3. letnika športnega oddelka. Šampionka je ob sprejemu povedala, da ji podpora šole veliko pomeni, saj ima v športu še veliko ciljev. Udeleženci sprejema so si lahko spet ogledali Janjino sobotno zmagovito plezanje. Ravnatelj Gimnazije Velenje Rajmund Valcl je dejal, da bi bil na takšen uspeh, kot ga je dosegla Janja, ponosen vsak ravnatelj gimnazije s športnim oddelkom. Za gimnazijo pa je po njegovih besedah pomembno tudi to, da je Janja tudi odlična dijakinja.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...