Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Molivci pred porodnišnico (foto: 40 dni za življenje)
Molivci pred porodnišnico

40 dni za življenje: V Sloveniji rešeni že vsaj trije otroci

Slovenija | 25.09.2016, 08:20 Marjana Debevec

Slovenija se bo po pomladni molitveni akciji vključila tudi v jesenskih 40 dni za življenje. Namen pobude je z molitvenim bdenjem pri porodnišnici prispevati k rešitvi nerojenih otrok, osveščanju in spreobrnjenju.

Akcija se je začela leta 2004 v Teksasu, pozneje so jih začeli posnemati še v drugih mestih, leta 2007 se je pobuda razširila po vsem svetu. Od takrat je bilo rešenih že 11.796 življenj, zaprli pa so 75 abortivnih klinik. Molivci se zbirajo tudi pred ljubljansko porodnišnico, kjer so bili po znanih podatkih smrti rešeni trije otroci.

»Ni lepšega trenutka, ko je pred kratkim prišla mamica, ki je obdržala otroka iz druge pobude pred letom dni in je rekla: 'Te deklice ne bi bilo tukaj, če vas ne bi bilo takrat pri porodnišnici.' Bogu hvala za vsako življenje. Tudi sami izkušamo veliko milosti na tistem mestu«, je povedal koordinator pobude v Sloveniji Matjaž Venta.

Pretekli konec tedna so se slovenski nosilci omenjene akcije v Ljubljani srečali s kolegi iz Hrvaške. Le ti so jim povedali, da je bilo samo pri njih v treh letih, odkar akcijo izvajajo, rešenih 36 otroških življenj, poiskale pa so jih tudi številne mame, ki v sebi nosijo rane zaradi splava. Tako da je eden od velikih sadov tudi pomoč tem mamam. »Duhovniki so nam povedali, da se vse več mam po splavu spove, prihajajo v cerkev in se kesajo za to, kar so naredile in v kar so bile pogosto prisiljene«, je povedala koordinatorica omenjene pobude za Hrvaško Petra Tišljarić. Dodala je tudi, da se v času akcije 40 dni za življenje bistveno zmanjša število splavov po bolnišnicah, v eni od njih pa celo niso opravili niti enega splava. V kampanje se v 24 mestih Hrvaške vključuje vse več ljudi, med njimi so tudi zdravniki in medicinske sestre. Organizirali so več kot sto okroglih miz na to temo.

40 dni za življenje
40 dni za življenje © 40 dni za življenje

Jesenska akcija se bo, kot že rečeno, začela v sredo, 28. septembra. Kdor bi se želel molivcem pridružiti, se lahko prijavi na spletni strani 40 dni za življenje: http://40dnizazivljenje.wixsite.com/40dnizazivljenje.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Politika, Cerkev po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...