Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Čepar in Pregelj o delovanju Vojaškega vikariata

Slovenija | 21.09.2016, 10:27

Danes praznujemo dan Vojaškega vikariata, saj se spominjamo, da je bil na ta dan leta 2000 podpisan prvi sporazum, ki je temelj za redno delo. Pri sveti maši so se pripadniki Slovenske vojske zbrali že minulo nedeljo pri Mariji Pomagaj na Brezjah. Somaševanje je vodil vojaški vikar Matej Jakopič. V pridigi je poudaril, da so prišli prosit za mir.

V Vojaškem vikariatu delujejo vojaški vikar, namestnik vikarja za Katoliško cerkev, namestnica vikarja za Evangeličansko cerkev, vojaški kaplani, pastoralni asistenti in administrativni referent. "Tudi slovenski vojak nima nobene gotovosti, ko odhaja na bojišča sveta, da bo prišel domov v enem kosu. Da bi lahko v vseh negotovostih vojak umiril svojo dušo, smo slovenski vojaški duhovniki v Bala Baluku (Afganistan) postavili tudi kapelo (Milan Pregelj), prinesli podobo brezjanske Marije (Aleksander Urek) in jo naslednje leto tudi okronali (Matej Jakopič)," je na Brezjah poudaril vojaški vikar Jakopič.

Namestnik vojaškega vikarja Milan Pregelj pa je v pogovoru za Radio Ognjišče na vprašanje, kako drugačen je vojaški vikariat od svojega nastanka do danes dejal: "Predvsem mislim, da smo nekoliko dozoreli, tudi številčno in kadrovsko smo se nekoliko spremenili. Nekateri ljudje so v tem času prišli in odšli. Predvsem pa mislim, da smo v tem času dosegli neko stabilnost, trdnost in zakoreninjenost tudi v Slovenki vojski."

Ob dnevu vojaškega vikariata smo se pogovarjali tudi z Dragom Čeparjem, ki je napisal knjigo "Vojak in vera". V pogovoru za Radio Ognjišče je opisal zgodovino nastanka vojaškega vikariata in med drugim izrazil veselje, da se v evropskih državah krepi vloga laikov in pomen vojaške duhovne oskrbe kot zgled zagotavljanja svobode vere, verskega dialoga in sožitja.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...