Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Socialni teden letos o tem, kako smo Slovenijo posvojili kot državo

Slovenija | 21.09.2016, 08:55

Socilani teden, ki je pri nas zaživel v letu 2009 želi biti letos odmev na pobude, vprašanja, izzive, ki so se in se porajajo ob 25. obletnici samostojne Slovenije. Organizatorji so za izhodišče priprave tokratnega tedna ponudili poslanico z naslovom „Slovenija moja država?“, v kateri ugoravljajo, da smo v četrtstoletni zgodovini Slovenije dosegli nekatere ključne cilje, večina državljank in državljanov pa je nad stanjem v državi kljub temu razočarana. V poslanici odgovarjajo, zakaj.

Poslanica: Slovenija moja država?

V letu 1990 smo se Slovenke in Slovenci z veliko večino odločili za samostojno državo ter v naslednjem letu to odločitev tudi izpeljali. Hrepeneli smo po svobodi, poštenosti, spoštovanju človekovih pravic, sobivanju različnih, višji stopnji reda in ekonomskem razvoju. Postavljali smo temelje demokraciji. Po 25. letih smo dosegli nekatere ključne cilje, večina državljank in državljanov pa je nad stanjem v državi kljub temu razočarana. Kaj je šlo narobe?

V središču demokracije je človek

Na prvi pogled je bila demokratizacija v letu 1991 izpeljana uspešno. Hitro smo vzpostavili večstrankarski sistem, spisali demokratično ustavo in sprejeli najpomembnejše zakone. Prezrli pa smo bistveno: za demokratično državo ne zadoščajo le demokratična načela, ustava in zakoni. Zagotavlja jo šele demokratična drža njenih državljanov. V letu 1991 smo spremenili sistem, nismo pa se, ne takrat in ne kasneje, usposabljali za demokracijo.

Usposobimo se za demokracijo

Demokracija posamezniku ni prirojena, temveč se je priuči. Za življenje v demokratičnem sistemu državljanke in državljani potrebujemo demokratična znanja in veščine, kot tudi drugačen odnos do države. Usposobimo se za demokracijo! Odkrivajmo zakulisja družbenih dogajanj. Poglejmo nanje iz različnih zornih kotov. Pogovarjajmo se o prihodnosti. Dovolimo si spremeniti mnenje. Bodimo pogumni. Predlagajmo ukrepe, ki bodo spoštovali človekovo dostojanstvo. Oglasimo se ob nepravičnostih v družbi. Ne bojmo se izpostaviti svojega mnenja in ga zagovarjati.

Gradimo skupnost

Demokracija sloni na močni civilni družbi. Politika je preveč pomembna, da bi jo prepustili le politikom. Odpirajmo prostor dialoga in usklajujmo naša stališča. Učimo se drug od drugega. Pomagajmo nemočnim in jih povabimo k besedi. Vzgajajmo voditelje in jim dajmo priložnosti.

Slovenija je tudi po 25. letih še vedno moja dežela. Le z mojim demokratičnim udejstvovanjem pa bo postala tudi moja država.

Še nekaj podrobnosti o socialnem tednu 2016

Koordinator projekta je kot prejšnja leta Socialna akademija, projektu pa se vsako leto pridružijo še organizacije in posamezniki iz civilne družbe. Prav tako kot dosedanje izvedbe socialnega tedna bosta dogodke po Sloveniji uokvirjala uvodni dogodek in zaključni seminar, ki se bo v Planini pri Rakeku odvijal pod naslovom 5 x 5 za boljšo državo. Znana je tudi že zmagovalna fotografija natečaja letošnjega socialnega tedna, na katerem je slavila fotografija Petre Škrjanec.

Organizatorji so prijave za dogodke zbirali do 9. septembra. Tako je v program vključenih več kot 40 dogodkov, ki se bodo zvrstili od Gorice, Komna, Pivke, Radovljice, Cerkelj na Gorenjskem, Trsta, Šenčurja, Kamnika, Ljubljane, Slovenj Gradca, Krškega, Solčave, Maribora, Ponikve do Kamnice, in še kje. Na okroglih mizah, razpravah, pogovorih, predavanjih, filmskih večerih, eksurziji, predstavitvi knjige in simpoziju bodo obiskovalci lahko prisluhnili temam, ki se vrtijo okrog naslovne teme letošnjega socialnega tedna.

Med drugim bodo lahko na simpoziju v Kamniku spoznavali sindikalista in politika Franceta Tomšiča, na Kmetiji Matk v Logarski dolini kmetijo v njeni naravni in družbeni raznolikosti ali v Kamnici sodelovali v razpravi o vlogi mladih pri družbenem angažmaju. Na dogodkih bodo udeleženci med drugim lahko prisluhnili ali spregovorili z Andražem Arkom, Stanislavom Lipovškom, Jernejem Vrtovcem, Aleksandrom Zadelom, Antonom Stresom, Tonetom Krkovičem, Žigo Turkom, Alešem Mavrom in še s kom.

Program socialnega tedna 2016 "Slovenija, moja država?" lahko spremljate na spletni strani, kjer je le ta predstavljen.

Vir: Časnik

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...