Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: V okviru projekta Za boljše zdravje in zmanjšanje neenakosti novi pristopi v preventivi

| 20.09.2016, 17:00

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so v okviru projekta Za boljše zdravje in zmanjšanje neenakosti v zdravju oblikovali nove pristope na področju preventivnega zdravstvenega varstva otrok, mladostnikov in odraslih. Med drugim so prevetrili vsebine za predšolske in šolske otroke ter posodobili preventivo za kronične bolezni odraslih.

Vodja projekta Marija Magajna je na današnji novinarski konferenci poudarila, da je bil osnovni cilj programa prispevati k zmanjševanju kroničnih nenalezljivih bolezni s pomočjo novih pristopov in preventivnih programov. Ključno sporočilo projekta je, da je za boljše zdravje in zmanjšanje neenakosti v zdravju potrebno sodelovanje različnih strokovnjakov s področja zdravstva, sociale in nevladnih organizacij. Zaključki tega projekta pa bodo po besedah Magajnove podlaga za normativno ureditev tega področja.

Vodja področja za otroke in mladostnike Polonca Truden Dobrin je pojasnila, da so preventivni program za to populacijo poimenovali Zdaj - Zdravje za danes in jutri. Med drugim so v okviru programa posodobili vsebine in način izvajanja šole za bodoče starše, aktivnosti v porodnišnici ob rojstvu otroka in preventivne obiske patronažne službe doma.

Poleg tega so prevetrili vse dosedanje vsebine programa za predšolske in šolske otroke ter dijake, kot so pregledi, zdravstveno-vzgojna svetovanja ter individualne in skupinske oblike dela. Kot je še izpostavila Truden Dobrinova, so v okviru projekta pripravili poseben program tudi za mlade, ki niso vključeni v šolanje in izpadejo iz rednih programov.

Marija Magajna, Polonca Truden Dobrin in Jožica Maučec Zakotnik
Marija Magajna, Polonca Truden Dobrin in Jožica Maučec Zakotnik © www.nijz.si
Vodja področja preventivnega zdravstvenega varstva odraslih Jožica Maučec Zakotnik pa je pojasnila, da so v okviru programa za odrasle Skupaj za zdravje prilagodili, nadgradili in na novo razvili številne preventivne obravnave v novo vzpostavljenih Centrih za krepitev zdravja, ki so namenjene osebam z dejavniki tveganja za kronične bolezni. Tukaj udeleženci pridobijo strokovne informacije za dolgotrajno spremembo z zdravjem povezanega življenjskega sloga, opuščanje tveganih navad in krepitev duševnega zdravja.

Uvedli so tudi novo preventivno storitev za vključevanje neodzivnikov v program ter izvajanje preventivnega pregleda in svetovanja na bolnikovem domu s pomočjo patronažne diplomirane medicinske sestre.

Skupnostni pristop z vključevanjem vseh ključnih inštitucij ter nevladnih organizacij v načrtovanje in izvajanje dogovorjenih aktivnosti za krepitev zdravja in zmanjševanje neenakosti v zdravju je najučinkovitejši in za uporabnike najprijaznejši ukrep za doseganje zdravja in blagostanja v lokalni skupnosti, je še dejala Maučec Zakotnikova.

Več: NIJZ

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...