Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Na mariborski onkologiji prva obsevanja ne prej kot v mesecu dni

Politika | 20.09.2016, 15:50 Petra Stopar

Lani so v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor odprli nov onkološki oddelek, ki delno že deluje in obravnava bolnike, pred kratkim pa so podpisali tudi pogodbo o sodelovanju z ljubljanskim onkološkim inštitutom, kar bo omogočilo tudi obsevanja bolnikov, ki se morajo voziti v Ljubljano. Čakajo le še na dovoljenje. Polno delovanje oddelka naj bi bilo vzpostavljeno ne prej kot v mesecu dni.

Kot pravi strokovna direktorica UKC Maribor Darja Arko, je sklepanje pogodbe z onkološkim inštitutom trajalo tako dolgo zaradi usklajevanja z zahtevami Uprave RS za varstvo pred sevanjem. »Treba je pridobiti dovoljenje Uprave RS za varstvo pred sevanjem, ki ga do sedaj nismo mogli pridobiti, saj nimamo ključnih ljudi, to so pooblaščeni izvedenci medicinske fizike, ki so potrebni za to, da to dovoljenje lahko pridobimo in začnemo delati,« je pojasnila in dodala, da se bodo najprej začela obsevanja najtežjih bolnikov, »nato pa bomo postopno uvajali dejavnosti, za katere smo se dogovorili, to so področja raka dojk, pljuč in prebavil«.

Ob tem je poudarila, da postopkov ni mogoče pospešiti, saj želijo zagotoviti stoodstotno varnost, hkrati je treba oddelek kadrovsko napolniti. Trenutno imajo v enoti za radiologijo specialistko radioterapije, pet je specializantov. Polno bo lahko enota začela delovati šele, ko bodo slednji zaključili specializacijo, kar pričakujejo konec leta 2019.

Pomoč onkološkega inštituta pa v UKC Maribor potrebujejo predvsem za zagotavljanje druge kontrole. Za zdaj so dogovorjeni za prihod specialista radioterapevta in medicinskega fizika iz Ljubljane dvakrat na teden, kasneje enkrat. To sodelovanje naj bi potekalo, vse dokler UKC Maribor ne usposobi dovolj lastnega kadra.

Glede na to, da je imel prejšnji direktor Gregor Pivec nekatere pomisleke v zvezi s sodelovanjem z onkološkim inštitutom, saj da bi lahko bila pogodba sporna, kot je bila sporna pogodba, ki jo je sklenil z anesteziologi s Hrvaške, je sedanji v. d. direktorja Janez Lavre poudaril, da je sklenjena pogodba skladna s slovenskim pravnim redom.

O tem, kakšno je zdaj stanje na anesteziologiji, pa je za naš radio povedal, da so pri organizaciji kadrov delno uspešni: »Čakamo na dokončni odgovor UKC Ljubljana, da bi nam pomagal v določenih delih, iščemo kolege po Sloveniji, ki so pripravljeni delati nekaj več, kjer imamo nekaj posluha vodstev zavodov, da dobivajo soglasja za delo. Stanje se tako postopno izboljšuje.« Dodal je, da so letos zaposlili tri specializante, medtem ko se je eden odločil, da bo v bolnišnici ostal, naslednje leto bodo specializacijo končali štirje, letos pa bodo v jesenskem roku razpisali še dve specializaciji, da zapolnijo vsa prazna mesta.

Politika, Zdravstvo
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...