Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tone GorjupTone Gorjup
IAEA _mednarodna agencija za jedrsko energijo (foto: IAEA)
IAEA _mednarodna agencija za jedrsko energijo

Slovenija v svetu IAEA

| 30.09.2016, 09:25 Tone Gorjup

Slovenija je bila na 60. zasedanju Generalne konference Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), ki ta teden poteka na Dunaju, soglasno izvoljena za članico Sveta guvernerjev omenjene agencije za obdobje od leta 2016 do 2018. Našo državo bo v svetu zastopal veleposlanik Andrej Benedejčič, trenutno stalni predstavnik Slovenije pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE).

Vsakoletno zasedanje Generalne konference Mednarodne agencije za jedrsko energijo se je začelo že v ponedeljek. V uvodnem delu zasedanja je predsednik agencije Yukiya Amano sporočil, da namerava približno trideset držav v razvoju razviti programe jedrske energije. Med njimi je veliko držav iz Severne Afrike in Bližnjega vzhoda. To pomeni, da se bo število držav z jedrsko energijo lahko podvojilo. V splošni razpravi so precej pozornosti namenili prav temu dejstvu. V njej je v torek nastopil tudi predstavnik Slovenije veleposlanik Andrej Benedejčič. Predstavil je slovenska stališča glede aktualnih zadev v agenciji, glede sodelovanja z njo in aktivnosti Slovenije na področju jedrske energije.

Na včerajšnjih volitvah v Svet guvernerjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo je bila Slovenija že tretjič izvoljena za članstvo v tem organu, v katerem je 35 držav. Stalne članice so države z najbolj razvito jedrsko tehnologijo in jih v skladu s statutom potrjujejo vsako leto, ostale članice pa so na podlagi predlogov regionalnih skupin izvoljene za obdobje dveh let. Svet guvernerjev vodi in usmerja delo agencije med eno in drugo generalno konferenco in se sestane petkrat na leto.

Jedrska elektrarna Krško
Jedrska elektrarna Krško © NEK

Mednarodna agencija za jedrsko energijo je bila ustanovljena leta 1957 s sklepom Generalne skupščine Združenih narodov. Naloge organizacije, ki ima 168 članic, so razširiti in povečati prispevek jedrske energije k miru, zdravju in napredku v svetu. Slovenija je njena članica od 21. septembra 1992 in je danes ena izmed 30 držav na svetu, ki imajo jedrske elektrarne; njeno članstvo v agenciji je zato nadvse pomembno in dobrodošlo. Naša država je sicer že dvakrat predsedovala Svetu guvernerjev in sicer v času, ko smo bili člani sveta. V letih 1998/99 ga je vodil dr. Miroslav Gregorič, v letih 2006/2007 pa veleposlanik dr. Ernest Petrič. Ko Slovenija nima priložnosti članstva v Svetu guvernerjev, svoja stališča vključuje v skupna stališča EU. Za strokovno sodelovanje na tem področju je v Sloveniji pristojna Uprava za jedrsko varnost.

Vir: STA, gov.si

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...