Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež sprejel svojce žrtev napada v Nici (foto: Radio Vatikan)
Papež sprejel svojce žrtev napada v Nici

Papež ranjenim in svojcem žrtev napada v Nici: Sovraštvo je treba razorožiti z ljubeznijo

Cerkev po svetu | 24.09.2016, 12:55 Marta Jerebič

Papež Frančišek je v avdienco sprejel približno tisoč sorodnikov žrtev atentata v Nici. Spomnimo - ob praznovanju francoskega državnega praznika, 14. julija, je privrženec Islamske države s tovornjakom zapeljal v množico in ubil 86 ljudi. Sveti oče je vsakega od svojcev osebno pozdravil, med njimi so bili tudi pripadniki drugih ver. Zagotovil jim je svojo molitev in poudaril, da se na napade hudiča lahko odgovori edino z deli Boga. Sovraštvo je torej treba razorožiti z ljubeznijo.

Papež, ki je v spomin na žrtve, prejel košarico s 86-imi nageljni, je zagotovil svoje sočutje, bližino in molitev.

»Boga usmiljenja prosim tudi za vse ranjene osebe. Nekatere so bile grozljivo pohabljene, tako v mesu kakor v duhu. Zato se spomnimo tudi tistih, ki zaradi poškodb ali pa, ker so še vedno v bolnici, danes niso mogli priti v Vatikan. Cerkev vam ostaja blizu in vas spremlja z neizmernim sočutjem.«

Papež je ob tem nagovoril tudi vse tiste, ki so takoj priskočili na pomoč žrtvam oziroma jim pomagajo še sedaj. Med njimi je združenje Alpes-Maritimes Fraternité, v katerem sodelujejo predstavniki vseh veroizpovedi, kar je zelo lepo znamenje upanja.

»Vzpostavitev iskrenega dialoga in bratskih odnosov med vsemi, zlasti med tistimi, ki izpovedujejo vero v enega in usmiljenega Boga, je nujna prednostna naloga, ki jo morajo spodbujati tako politične kot verske oblasti, vsakdo pa jo je poklican udejanjati okoli sebe. Ob veliki skušnjavi, da bi se umaknili sami vase ali da bi na sovraštvo odgovorili s sovraštvom in na nasilje z nasiljem, je nujno pristno spreobrnjenje srca. Na napade hudiča se lahko odgovori edino z deli Boga, ki so odpuščanje, ljubezen in spoštovanje bližnjega, četudi je drugačen.«

Zadnja papeževa misel je bila namenjena Franciji in njenim voditeljem, da bi neutrudno gradili pravično, miroljubno in bratsko družbo.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.