Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Sveta maša v Stični (foto: ARO)
Sveta maša v Stični

Mladi na srečanju v Stični potrdili: Želimo biti orodje Božjega usmiljenja!

Slovenija | 17.09.2016, 17:04

Pri cistercijanskem samostanu v Stični na Dolenjskem se je danes zbrala množica mladih. Več kot 6.000 jih je prišlo na 35. festival Stična mladih, ki se letos navdihuje ob stavku: Sem orodje Božjega usmiljenja. Živahno dopoldansko dogajanje, ko so bile mladim na voljo različne delavnice ter družabni in športni dogodki, imeli pa so tudi priložnost prejeti zakrament svete spovedi, je obogatila sveta maša. Daroval jo je mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl, ki je namesto pridige odgovarjal na vprašanja mladih. Festival vere, pričevanj in druženja s prijatelji končuje praznovanje s Stična bendom.

Nadškof Cvikl mladim: Premagati je treba brezbrižnost, egoizem in pesimizem

Sveta maša je bila vrh današnjega dogajanja ob stiškem samostanu. Zbrani so najprej prisluhnili pozdravnim besedam generalnega opata cistercijanskega reda Maura Giussepeja Leporija. Veseli ga, ker se mladi tam že vrsto let srečujejo v molitvi, slavljenju vere in druženju. Spomnil jih je, da letos upirajo pogled v Jezusa, ki je utelešenje in razodetje Očetovega usmiljenja. Poudaril je, da samo z njim in v njem lahko postanemo njegovo orodje. O tem je po evangeliju, ki je prinesel priliko o usmiljenjem Samarijanu, v svojih odgovorih na vprašanja mladih razmišljal tudi nadškof Cvikl. "Naša naloga je, da zdaj, v tem času, poskrbimo, da smo orodje Božjega usmiljenja, kot je bil Samarijan orodje Božjega usmiljenja. Da znamo videti ljudi, ki trpijo na različne načine. Da znamo pristopiti in jim pomagati." Kadar izkazujemo usmiljenje, smo po besedah nadškofa Cvikla najbolj podobni Jezusu. "Če se je On sklonil k nam in nas ozdravil, nam je usmiljenje izkazal, da bi ga mi delili naprej. Kdor usmiljenja ni doživel, usmiljenje zelo težko deli naprej." Če želimo širiti Božje usmiljenje, moramo premagati brezbrižnost, egoizem in pesimizem oziroma negativnost. Da lahko pride do sprememb, moramo, tako nadškof Cvikl, začeti pri sebi. "Če bomo prispevali vsak svoj del, se bo poznalo. To je tisto, kar lahko naredimo, da bomo res orodje Božjega usmiljenja. Da bomo začeli ustvarjati drugačne odnose, odnose zaupanja in prijateljstva. Da bomo začeli v ospredje postavljati drugega in ne sebe. Da bomo v drugem iskali dobro, ne slabo. Da bomo k drugemu pristopali s spoštovanjem, drugemu prisluhnili."

Bo Slovenijo prihodnje leto obiskal papež Frančišek?

Nadškof Cvikl je že v našem dopoldanskem programu povedal, kako je bil ob današnjem prihodu v Stično vesel navdušenja in prijateljstva med mladimi. "Veliko prijateljstva je med njimi, ki se spleta vsako leto. Ko se dobijo skupaj, je to res praznik. Tako je Stična res praznik prijateljstva, naše vere in upanja." Festival Stična mladih je pripravila Skupnost katoliške mladine, sodelovali so številni prostovoljci. "Prostovoljcev, ki so tu preživeli dva dni, je približno 130, od včeraj dobrih 200, če zraven prištejemo še vse, ki so sodelovali na delavnicah in stojnicah, je skupna številka 350 tistih, ki skrbijo za vse, ki pridejo," nam je zaupal koordinator Filip Firbas. Direktor Skupnosti katoliške mladine Tone Česen je spomnil, da je srečanje katoliške mladine v Stični letos staro 35 let. "Pripravili smo priložnostno razstavo, prikaz 35 let prek arhivske fotografije." Organizatorje je ob 35. obletnici Stične mladih odlikoval predsednik države Borut Pahor. V nagovoru zbranim je med drugim namignil, da bi Slovenijo prihodnje leto lahko obiskal papež Frančišek.

V Stični prvič zamejska katoliška mladina z avstrijske Koroške

Med posebnostmi letošnjega dogajanja ob stiškem samostanu je bil muzikal, ki so ga pripravili prostovoljci, svojo zgodbo in pot k Jezusu je predstavila italijanska rockovska skupina The Sun, ki smo jo sinoči gostili tudi na našem radiu v Petkovem zabavnem večeru, prvič je na Stično mladih prišla tudi zamejska katoliška mladina z avstrijske Koroške. "Zelo sem navdušen nad množico mladincev. Na Koroškem manjka nekaj takega," je za Radio Ognjišče povedal pastoralni asistent in diakon Bernhard Wrienz.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...