Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Mati Terezija (foto: Arhiv Ognjišča)
Mati Terezija

Kako je Boga doživljala Mati Terezija?

Svet | 03.09.2016, 05:40 Marjana Debevec

V Vatikanu bo jutri med slovesno sveto mašo za svetnico razglašena ena največjih osebnosti 20. stoletja bl. Mati Terezija. Potem ko smo v devetdnevnici na ta velik dogodek pregledali različne vidike njenega življenja in delovanja, pa se bomo danes osredotočili še na tisti najgloblji vidik – njen odnos z Bogom. O tem je več povedal postulator za njeno kanonizacijo p. Brian Kolodiejchuk.

Skromna žena, albanskega rodu, je po več desetletjih junaškega dela med najbolj ubogimi v oddaljeni Indiji postala pomemben glas v prejšnjem stoletju. Poleg tega, da je ustanovila družbo sester Misijonark ljubezni, je za svoje delo je prejela številne nagrade, potovala je po svetu in nagovarjala množice ter predstavnike mednarodnih ustanov, da bi zganila srca za dobroto in ljubezen. Leta 1979 je za svoje človekoljubno delo prejela celo Nobelovo nagrado za mir. Številni ljudje z vsega sveta so se nanjo obračali za nasvet, njene besede pa so bile vedno polne modrosti.

Zato bi lahko sklepali, da je uživala blagodejno tolažbo odnosa z Bogom, kateremu je posvetila vse svoje življenje. »Kasneje pa se je izkazalo, da je bilo vse samo dejanje junaške vere. Od 4.40 zjutraj do poznega večera si vse do pozne starosti ni nikoli privoščila počitka. Del preizkušnje, ki jo je morala nositi, je bil v tem, da je na sebi izkusila največjo duhovno revščino sodobnega sveta. Če je največja revščina danes biti neljubljen, nezaželen, nepreskrbljen, je ona to doživljala z Jezusom«, je povedal postulator za njeno kanonizacijo p. Brian Kolodiejchuk.

To je bila torej skrivnost te majhne – velike žene, ki je kljub suši, ki jo je desetletja doživljala v svoji duši, napajala mnoge druge duše z ljubeznijo in upanjem.

Umrla je 5. septembra 1997, 13. septembra pa je bila v Kalkuti pokopana z najvišjimi državniškimi častmi. 19. oktobra 2003 jo je takratni papež Janez Pavel II. proglasil za blaženo. Moto matere Terezije je bil »Daj prisrčno in brezplačno pomoč najrevnejšim!«. Na njenem nagrobniku piše »Ljubite se med seboj, kakor sem vas jaz ljubil«. Mater Terezijo uvrščajo med humanitarne delavce in dobrotnike človeštva, jutri pa jo bo papež Frančišek razglasil za svetnico. Slovesnost bomo ob 10.30 neposredno prenašali tudi preko valov Radia Ognjišče.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Kanonizacija Matere Terezije
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...