Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Benedikt XVI. in papež Frančišek (foto: Radio Vatikan)
Benedikt XVI. in papež Frančišek

Izšla biografija Benedikta XVI. Predgovor napisal papež Frančišek

Svet | 31.08.2016, 09:55

Te dni je izšel življenjepis zaslužnega papeža Benedikta XVI., h kateremu je predgovor napisal papež Frančišek. Delo z naslovom Služabnik Boga in človeštva. Biografija Benedikta XVI. je izpod peresa Elia Guerriera, dolgoletnega odgovornega urednika pri založniškima hišama Jaca Book in Edizioni San Paolo ter več kot dvajset letnega direktorja italijanske izdaje revije Communio. Kardinala Ratzingerja je spoznal v osemdesetih letih prejšnjega stoletja ter poskrbel za prevode mnogih njegovih del in nekaterih antologij.

Ob koncu biografije, ki ima devetnajst poglavjih, Guerriero zapiše: "Že v mladih letih, zatem pa v letih škofovske službe v Münchnu, se je Benedikt XVI. zavedal, da bo skupnost vernikov v Evropi postala manjšina. Vendar pa," nadaljuje avtor dela, "bolje skupnost, ki je številčno skrčena, a udeležena v liturgičnem in zakramentalnem življenju ter pripravljena pričevati o lastni veri. Samo takšna vrsta skupnosti, ki čuti razumevanje pastirjev, ima pred sabo prihodnost, stiska se h Kristusu, Božjemu Sinu, dobremu Samarijanu, ki zdravi rane vseh ljudi. Za te je papež napisal zadnjo knjigo, ki ni neko delo učenosti. Nastala je iz želje, da bi se rodila strastna ljubezen do Jezusa iz Nazareta. Tudi to je milost Benediktovega pontifikata, trdovratno zasledovana in privedena do zaključka z ljubečo skrbjo pastirja in zrelo modrostjo teologa," še zapiše Guerriero.

Frančišek: Moja duhovna vez z njim ostaja še posebej globoka.
Papež Frančišek o biografiji svojega predhodnika v predgovoru piše z veliko naklonjenostjo. Delo po njegovih besedah nudi splošno branje njegovega življenja in razvoja njegove misli. "Vsi v Cerkvi imamo velik dolg hvaležnosti do Josepha Ratzingerja – Benedikta XVI.," zapiše Frančišek in izpostavi globino in uravnoteženost njegove teološke misli, ki jo je vedno živel v službi Cerkvi, vse do najvišje odgovornosti kot prefekt Kongregacije za nauk vere med dolgim pontifikatom Janeza Pavla II. in na koncu kot vesoljni pastir. "Prispevek njegove vere in njegove kulture k nauku Cerkve, ki je zmožna odgovoriti na pričakovanja našega časa, predvsem v zadnjih treh desetletjih, je bil temeljni. Pogum in odločnost, s katerima je pristopil k težkim situacijam, pa sta pokazala pot, da se nanje odgovori s ponižnostjo in resnico, v duhu prenove in očiščenja."

Papež Frančišek posebej izpostavi, da v teh prvih letih svojega pontifikata njegova duhovna vez z Benediktom XVI. "ostaja posebej globoka": "Njegova diskretna navzočnost in njegova molitev za Cerkev sta stalna opora in tolažba za mojo službo."

Spomni na zadnje Benediktovo srečanje s kardinali, 28. februarja 2013, ko je prihodnjemu papežu obljubil svoje brezpogojno spoštovanje in pokorščino. Frančišek nadaljuje, da takrat seveda ni mogel vedeti, da so se te besede nanašale nanj. "A pri vseh srečanjih z njim," dodaja, "sem lahko izkusil ne samo spoštovanje in pokorščino, ampak tudi prisrčno duhovno bližino, veselje skupne molitve, iskreno bratstvo, razumevanje in prijateljstvo ter tudi razpoložljivost za nasvet. Kdo lahko bolje od njega razume veselje, a tudi težave služenja vesoljni Cerkvi in današnjemu svetu, in je duhovno blizu tistemu, ki ga je Gospod poklical, da nosi težo? Zato mi je njegova molitev še posebej dragocena in njegovo prijateljstvo prijetno."

Navzočnost zaslužnega papeža poleg tistega, ki opravlja papeško službo, je za Cerkev novost. A ker se oba ima rada, je to lepa novost. V nekem smislu in na prav posebej očiten način izraža nadaljevanje petrinske službe, brez prekinitve, kakor členi ene same verige, utrjeni z ljubeznijo. In to je dobro razumelo tudi sveto Božje ljudstvo, ki je na poti, pripomni Frančišek. Spomni, da je Benedikt XVI. bil vedno, ko se je pojavil v javnosti, sprejet z iskrenim veseljem in ploskanjem navzočih. Frančišek izrazi hvaležnost Benediktu XVI., da se je želel udeležiti odprtja jubileja usmiljenja ter takoj za njim prestopiti sveta vrata. Navede Benediktove nedavne besede, ko je kot »znamenje časov« označil dejstvo, da "ideja Božjega usmiljenja postaja vedno bolj osrednja in dominantna« in da »današnji človek pričakuje usmiljenje", ponovno in še jasneje dokazuje, kako je usmiljena ljubezen Boga najgloblja združevalna nit zadnjih pontifikatov; prav tako je nujno sporočilo, ki ga Cerkev v izhodu prinaša na periferije sveta, zaznamovanega s konflikti, krivicami in prezirom do človeških oseb.

Poslanstvo Cerkve in Petrova služba sta vedno oznanilo usmiljene Božje ljubezni do sveta. Vse življenje Josepha Ratzingerja teži k temu cilju, ob koncu predgovora poudari papež Frančišek in sklene, da si v isto smer z Božjo pomočjo prizadeva tudi sam.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...