Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Terorizem (foto: https://pixabay.com/)
Terorizem | (foto: https://pixabay.com/)

Pripravljenost Nemčije na grožnje sodobnega časa

Svet | 28.08.2016, 05:55

Nemčija želi biti pripravljena na naraščajočo grožnjo terorizma, kibernetsko vojskovanje in napade na ključno infrastrukturo. Vlada v Berlinu sicer upa, da bodo državi prihranjene večje krize, a vseeno je sprejela prvo novo strategijo civilne zaščite po koncu hladne vojne.

Prvo novo strategijo civilne zaščite po 20 letih je nemška vlada pripravila po dveh terorističnih napadih, za katera je odgovornost prevzela Islamska država, in strelskem pohodu mladoletnika prejšnji mesec. Razmislek o varnosti je tudi posledica napetosti med Natom in Rusijo v zvezi s Krimom oziroma Ukrajino. Med drugim vključuje zahtevo, naj si prebivalstvo naredi zalogo hrane in vode za primer izrednega stanja. "Sam to razumem kot opozorilo državljanom, da dostop do vseh dobrin, ki so nam na voljo, ni tako samoumevna. Sodobne družbe so relativno ranljive. Ni nujno, da pride do terorističnega napada, lahko tudi manjša napaka v elektroenergetskem sistemu privede do masovnega izpada električnega omrežja, kar pripelje do izpada trgovine in tako naprej. Sodobne družbe so iz tega vidika relativno bolj ranljive, kot so bile v preteklosti," je v pogovoru za naš radio razmišljal obramboslovec dr. Klemen Grošelj.

Slišati je bilo, da nemška vlada razmišlja tudi o vnovični uvedbi obveznega služenja vojaškega roka, ki je bilo po več kot pol stoletja odpravljeno leta 2011. "To je notranje politično vprašanje. Sam ne pričakujem, da bo vojaška obveznost dejansko uvedena. Predvidevam, da bodo urejeni pogoji, pod katerimi bi jo nemške oblasti lahko znova uvedle." Notranji minister je navedbe, da naj bi nova strategija civilne zaščite omogočila tudi to, zanikal. Pojasnil je, da za prebivalstvo predvideva le izvajanje manjših nalog v pomoč vojski, kot so usmerjanje prometa, raznašanje pošte ter zagotavljanje goriva in namestitev.

Svet, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...