Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Sirska zastava (foto: Wikipedia)
Sirska zastava

Duhovnik Miranda o genocidu nad kristjani v Siriji

Svet | 25.08.2016, 05:25

Genocid nad kristjani na Bližnjem vzhodu se nadaljuje. O tem je za agencijo Rome Reports spregovoril duhovnik Rodrigo Miranda, ki je dve leti in pol živel v Alepu v Siriji, kjer je bil priča sistematičnemu pobijanju vernikov svoje župnije.

"To je skrajna izkušnja. Čeprav so vzroki različni, nihče na svetu ni pripravljen na vojno. Vidiš, kako izginjata prebivalstvo in vsa materialna struktura, vidiš ostudne zločine. Zelo se te dotakne genocid nad krščanskimi skupnostmi. Gre za pravi in dokumentiran genocid," je bil jasen Miranda.

Verske manjšine brez usmiljenja preganjajo predvsem skrajneži Islamske države, a po besedah Mirande so kristjani v Siriji trpeli že prej. "Nekateri posamezniki in skupnosti doživljajo bolečino, saj čutijo, da jih je zapustila tudi Cerkev. Od nas pričakujejo več. So naši bližnji. Če umre brat, trpi isto skrivnostno Kristusovo telo."

Miranda je v Sirijo prišel nekaj mesecev pred začetkom vojne leta 2011. Krščanske skupnosti, ki mu je bila zaupana, ni zapustil niti med številnimi zračnimi napadi. "Vselej pravim, da sem se v Siriji naučil biti duhovnik. Spomnim se besed z dne svojega mašniškega posvečenja: Nihče nima večje ljubezni kot je ta, da kdo da svoje življenje za svoje prijatelje. Ta stavek je razumel v Siriji, kjer je bilo treba dajati življenje, na vse načine." Miranda je še povedal, da bo po vojni mogoče najti sredstva in dobrotnike ter znova pozidati deželo. A po njegovem je pomembnejše vprašanje, kdo bo obnovil duše.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...