Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Mati Terezija (foto: Splet)
Mati Terezija

Kanonizacija Matere Terezije – borka proti splavu

Cerkev po svetu | 27.08.2016, 16:53 Marta Jerebič

Mati Terezija je bila vneta borka proti splavu. To dejanje je označila kot zločin in največje zlo na zemlji.

"Tudi nerojeni otrok mora imeti možnost živeti", je Mati Terezija izjavila ob prejemu Nobelove nagrade za mir 10. decembra 1979 v Oslu. Splav je bil zanjo ‘največji uničevalec miru’. Če mati lahko umori svojega lastnega otroka, kaj potem ustavi tebe in mene, da bi ubila drug drugega? Edino Bog, ki je življenje ustvaril, ima pravico življenje vzeti. Nihče drug nima te pravice; niti mati, niti oče, niti zdravnik, nobena agencija, nobena konferenca, nobena vlada, je dejala v Oslu in dodala: »Bog je ustvaril svet dovolj velik za vse in hoče, da bi bila ta življenja rojena. Samo naša srca niso dovolj velika, da bi jih marali in sprejeli. Ko bi ves denar, ki ga porabijo za odkrivanje načinov ubijanja ljudi, namesto tega uporabili za to, da bi ljudi nahranili in nastanili in vzgajali – kako lep bi bil svet.«

"Če je kakšen otrok, ki ga ne marate ali ga ne morete nahraniti ali vzgajati, dajte tega otroka meni. Nobenega otroka ne bom zavrnila. Za dečka ali deklico bom našla dom ljubeče starše. Proti splavu se bojujemo s posinovljenjem. Več tisoč otrok smo zaupali skrbnim družinam. Kako lepo je videti ljubezen in edinost, ki ju otrok prinese družini."

Junija 1985 je v Washingtonu dejala: "Vsak nerojeni otrok je narejen po božji podobi. Vse kar je na svetu lepo je torej uničeno s splavom."

"Ženska nima pravice odločati o rojstvu svojega otroka, četudi je žrtev posilstva," je zatrdila leta 1982 v Glasgowu.

Leta 1977 pa je v Milanu dejala: "Bogati narodi, ki so uradno sprejeli splav, so ubogi, celo zelo ubogi. Taki nimajo več poguma gojiti novo življenje."

V Indiji je spodbujala metode naravnega načrtovanja družine za preprečevanje tega zločina in največjega zla na zemlji.

Cerkev po svetu, Kanonizacija Matere Terezije
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...