Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Zračne sile ZDA so se odzvale na napade sirskega režima

Svet | 20.08.2016, 21:33 Andrej Šinko

ZDA so v obrambo svojih vojaških svetovalcev pri Kurdih v Siriji poslala svoja vojaška letala, potem ko so sirska letala bombardirala območje, kjer ti svetovalci delujejo. Sirska letala so se sicer še pred prihodom ameriških umaknila z območja.

Bojna letala Su-24 sirskega režima Bašarja al Asada so v četrtek prvič bombardirala položaje kurdskih sil v Siriji, med njimi tudi območje mesta Hasakeh na severovzhodu Sirije, kjer ameriški specialci pomagajo pri urjenju kurdskih vojakov. Američani so potem na pomoč poslali svoja letala. »To smo naredili za zaščito naših koalicijskih sil,« je povedal tiskovni predstavnik Pentagona, stotnik Jeff Davis. »Poskrbeli bomo za njihovo varnost, sirskemu režimu pa svetujemo, da ne delajo stvari, ki jih ogrožajo. Primere, ko ogrožajo koalicijske sile, jemljemo skrajno resno in imamo pravico do samoobrambe,« je še dejal Davis.

Letala koalicijskih sil pod vodstvom ZDA sicer v Siriji delujejo prvenstveno proti džihadistom Islamske države, ne pa proti režimskim silam Asada, ki jih za nameček podpirajo ruska letala. Koalicijske sile pa na terenu podpirajo tudi lokalne sile, ki se borijo proti Islamski državi.

Kljub ameriškemu posredovanju po četrtkovem incidentu pa to očitno ni preplašilo sirskih letal, ta so včeraj spet preletavala območje, a tokrat so jih ameriška letala pričakala že v zraku. Stotnik Davis je še dodal, da je to dejanje sirske vojske precej nenavadno, saj doslej še ni napadla kurdskih sil.

Turški premier napovedal aktivnejšo vlogo v sirski vojni

Premier Binali Yildirim je medtem danes dejal, da bo Turčija v prihodnjih šestih mesecih igrala bolj aktivno vlogo pri stopnjevanju prizadevanj za rešitev že pet let trajajoče sirske krize. Opozoril je še, da sirski režim Kurde vse bolj dojema kot grožnjo in vse bolj razume nevarnost, ki jo predstavlja domnevni poskus oblikovanja kurdske države.

»Prelivanje krvi se mora končati. Dojenčki, otroci in nedolžni ljudje ne bi smeli umreti. Turčija bo zato v prihodnjih mesecih pri poskusih zaustavitve nevarnosti bolj dejavna kot doslej,« je v Istanbulu povedal Yildirim. Po njegovih besedah je spremembo v sirskem dojemanju Kurdov mogoče razbrati iz obstreljevanja kurdskih položajev na severovzhodu Sirije, ki so ga sirske režimske sile izvedle ta teden.

Yildirim je poudaril tudi, da so ZDA strateški partner in ne sovražnik Turčije. Ankara od Washingtona namreč zahteva izročitev klerika Fethullaha Gülena, ki ga obtožujejo odgovornosti za poskus vojaškega udara v Turčiji minuli mesec.

»V odnosih med dvema državama so lahko vzponi in padci, a moramo odstraniti elemente, ki škodujejo našim odnosom,« je dejal Yildirim. Ob tem je izrazil upanje, da se bo proces končal tako, da bo to ustrezalo obema državama, in da bodo dvomi turškega ljudstva glede ZDA izginili. Yildirim je od ZDA danes tudi zahteval, naj Gülena do izročitve priprejo.

Svet
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.