Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

25. obletnica neodvisnosti Estonije

| 20.08.2016, 00:30

S slovesnostjo v Tallinu bo estonsko politično vodstvo obeležilo 25. obletnico osamosvojitve te pribaltske države od Sovjetske zveze. Estonski parlament je 20. avgusta 1991 na izrednem zasedanju razglasil neodvisnost države, 1,5 milijona Estoncev pa bo današnji praznik lahko praznovalo na številnih koncertih in drugih kulturnih prireditvah.

Estonija je neodvisnost pred 25 leti razglasila ravno ob pravem času, malce zatem, ko je v Moskvi propadel puč proti tedanjemu sovjetskemu predsedniku Mihaelu Gorbačovu. V letu 2004 se je priključila zvezi NATO in Evropski uniji, pozneje pa še schengenskemu prostoru. Kot polnopravna članica EU sodeluje v vseh sporazumih, katerih podpisnica je EU. Včlanjena je tudi v Svetovno trgovinsko organizacijo in od leta 2010 v OECD.

Predsednik Toomas Hendrik Ilves je bil izvoljen za drugi petletni mandat v avgustu 2011. Koalicijsko vlado sestavljajo liberalna Reformistična stranka, levo-sredinska Socialno demokratska stranka in konservativna Pro Patria-Res Publica Union. Enodomni parlament ima 101 člana. Vsi člani so izvoljeni neposredno, stranke potrebujejo najmanj 5% glasov za vstop v parlament.

Koalicijska vlada treh strank, ki jo vodi reformistična stranka Reform, bo vodila državo z enako ekonomsko liberalno usmeritvijo, ki ji je Estonija sledila v zadnjih desetletjih. Priključitev Krima Rusiji je zopet postavila varnostna vprašanja na dnevni red, pojav množičnega priseljevanja v Evropo pa obremenjuje integracijo EU.

Estonija vstopila v območje evra januarja 2011. Makroekonomsko okolje v državi je precej stabilno, vendar bi se lahko negotovost povečala zaradi poslabšanja odnosov med EU in Rusijo ter uvedbe sankcij - Estonsko odprto in izvozno usmerjeno gospodarstvo je bolj izpostavljeno oslabljenemu ruskemu gospodarstvu kot večina držav - v razmerah umirjanja globalnega povpraševanja in nestanovitnosti na finančnih trgih. Trgovinske vezi z Rusijo se bodo postopoma zmanjševale, kar deloma odraža prizadevanja za zmanjšanje odvisnosti države od ruske energije.

Estonija ima več kot 3800 kilometrov obale, 1500 otokov in 1000 jezer.
Estonija ima več kot 3800 kilometrov obale, 1500 otokov in 1000 jezer.

Estonija dosega najboljše rezultate na področju zunanje trgovine, makroekonomskega okolja in politike do zasebnega podjetništva, konkurence in tujih naložb. Naprednost telekomunikacijskega sektorja in investiranje v takšne inovacije so vidne na vsakem koraku. Šli so celo tako daleč, da je v Estoniji internet zagotovljen z ustavo kot osnovna pravica državljanov. Šibka točka Estonije je upadanje tržnih priložnosti v kombinaciji z maloštevilnim prebivalstvom in majhnostjo notranjega trga.

Deflacija je v letu 2015 dosegla 0,4 % in po napovedih bo v letu 2016 inflacija znašala 1,8 %. Stopnja nezaposlenosti je bila lani 6,6 %, v letu 2016 pa naj bi znašala 6,5 %.

Četrt stoletja neodvisnosti bo jutru praznovala tudi sosednja Latvija.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...