Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Filipinski škofje s kampanjo Ne ubijaj

Cerkev po svetu | 09.08.2016, 09:53 Marta Jerebič

Novi filipinski predsednik Rodrigo Duterte je že v času volilne kampanje napovedal oster boj proti preprodajalcem mamil. Sedaj to uresničuje z izvensodnimi poboji. Ubitih naj bi bilo že več kot 700 preprodajalcev mamil, večino so ubili policisti, domnevno zaradi njihovega upiranja aretaciji. Preostale so verjetno ubile različne civilne skupine, ki so se vzpostavile za boj proti mamilom. Duterte je že kot župan v svojem mestu poskrbel za več kot 1400 izvensodnih pobojev. Katoliška Cerkev na Filipinih je zato začela kampanjo pod geslom 'Ne ubijaj', s katero poziva k spoštovanju človekovega življenja, oglasile so se tudi druge organizacije za zaščito človekovih pravic.

Novi predsednik Filipinov je maja volitve z veliko večino dobil prav z obljubo, da bo v državi izkoreninil kriminal. A to sedaj dela tako, da tolerira odrede smrti. Prejšnji teden je preprodajalcem mamil zagrozil z besedami: "Vse vas bom pobil".

V nedeljo pa je objavil seznam z imeni več kot 150 politikov, sodnikov, policistov, vojakov in zaporniških paznikov, ki naj bi bili vpleteni v trgovino z mamili. Ob tem je sicer priznal, da vpletenost nekaterih morda ni resnična, a da se je za objavo odločil, ker je to njegova "zaprisežena naloga". Od imenovanih je zahteval, da se predajo oblastem, sicer bo celotnim oboroženim silam Filipinov ukazal, da jih preganjajo.

V njegovi kampanji proti mamilom je bilo ubitih že več kot 700 ljudi. Aktivisti za človekove pravice Duterteja pozivajo, naj sprejme ukrepe, ki bodo osumljenim zagotovili njihove pravice in ki bodo poskrbeli, da se bo spoštovalo vladavino prava.

Oglasili so se tudi filipinski škofje. V pozivu, ki je namenjen predvsem policiji in vojski, pa tudi vsem prebivalcem, obsojajo izvensodne poboje in pozivajo k spoštovanju človeškega življenja. Med drugim so zapisali: »Ali resnično verjamemo, da bomo svojim otrokom zagotovili varen prostor, če jih bomo s svojo toleranco umorov naučili, da je umoriti osumljenca brez pravičnega sodnega procesa moralno sprejemljiv način za izkoreninjenje kriminala?« Poziv končujejo s prošnjo, da bi tisti, ki sam izvaja pravičnost, »poslušal glas svoje vesti,« da bi zmagala razum in človečnost.

Filipinski predsednik je sicer s tamkajšnjo Katoliško Cerkvijo v konfliktu tudi zaradi drugih stvari. Škofe je že večkrat napadel z žaljivkami. Napovedal je kampanjo za znižanje otrok v družini na največ 3, v ta namen bo spodbujal kontracepcijo. In nenazadnje, januarja lani je preklel papeža Frančiška zaradi prometnih zastojev med njegovim obiskom v tej skoraj 90 odstotno katoliški azijski državi. Zato se mnogi sprašujejo, kakšna bo v prihodnosti sicer velika vloga Cerkve v filipinskem javnem življenju.

Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...