Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Gost romanje je bil Marjan Bečan (foto: Marko Vombergar)
Gost romanje je bil Marjan Bečan

Romanje v argentinski Lurd

Slovenci po svetu | 31.08.2016, 10:01 Matjaž Merljak

Argentinski Slovenci že več kot sedemdeset let romajo v argentinski Lurd. Gost letošnjega romanja je bil izseljenski duhovnik v Nemčiji Marjan Bečan, ki je v pridigi spregovoril o usmiljenju.

V predmestju Buenos Aires je kraj Santos Lugares, kjer stoji svetišče lurške Matere Božje. Marijino čaščenje pod tem imenom se je začelo v Argentini leta 1911, ko sta prišla v deželo dva redovnika asuncionista, ki sta od škofije v La Plati dobila dovoljenje za ustanovitev župnije. Najprej so tam zgradili kapelico, kasneje tudi votlino.

Danes spada kraj v škofijo San Martin. Cerkev je natančen posnetek svetišča v francoskem Lurdu. Tja vsako leto romamo Slovenci že več kot sedemdeset let. Začelo se je, ko je gospod Hladnik vodil na romanja predvsem primorske rojake. O tem še vedno priča bandero svetogorske Matere Božje, ki jo vsako leto prinese družina Troha.

Slovenski romarji v argentinskem Lurdu
Slovenski romarji v argentinskem Lurdu © Marko Vombergar

Letos smo romali v nedeljo, 14. avgusta, prav pred praznikom Marijinega vnebovzetja. Ob desetih smo se zbrali v mogočnem svetišču pod geslom »Usmiljeni kakor Marija«. Najprej smo molili častitljivi del rožnega venca, ki ga je vodil Franci Draksler. Msgr. dr. Jure Rode je izpostavil Nasvetejše. Sledile so pete litanije Matere Božje, tako drage slovenskemu srcu. Pela jih je priložnostna pevska skupina mož in fantov, pod vodstvom Andreja Selana. Na orgle je litanije in ljudsko petje spremljal Janez Žnidar. Nato je bil blagoslov z najsvetejšim in sv. maša, ki jo je daroval msgr. dr. Jure Rode za bolnike. Mogočno ljudsko petje je donelo pod oboki svetišča in spremljalo sveti obred. Posamezne dele maše je napovedoval Janez Filipič.

Pridigal je izseljenski duhovnik g. Marjan Bečan, ki je svoje misli navezal na leto Božjega usmiljenja. Povedal je, da sveti oče Frančišek vzbuja vest današnji družbi, tudi tistim, ki so druge vere ali celo brezvernim. Leto Božjega usmiljenja ima bogato vsebino. Usmiljenje je žalost nad trpljenjem bližnjega in rešitev iz tega. Že v stari zavezi je bil Bog usmiljen in je rešil Izraelce iz egiptovske sužnosti. V novi zavezi beremo v evangeliju o usmiljenju. Jezus je rekel: »Ljudstvo se mi smili«; pomagal jim je ter jim dal kruha in rib. Delal je čudeže, da je pomagal ljudem v njihovem trpljenju: obudil je mrtve, ozdravil gobavce, izgnal hudobne duhove. Največje usmiljenje nam je izkazal, ko je na lesu križa umrl za naše odrešenje. Usmiljenje je zapustil nam, ko je naročil: »Bodite usmiljeni, kakor je vaš Oče usmiljen.« Je bila Marija usmiljena? Seveda. Opazila je celo tako zadrego, kot je bila na svatbi v Kani Galilejski. »Vina nimajo«, je rekla Jezusu. Vsi potrebujemo Božjega usmiljenje in mi ga moramo izžarevati. Bodimo usmiljeni!

Romanje v argentinski Lurd
Romanje v argentinski Lurd © Marko Vombergar

Med verskim opravilom je bila priložnost za zakrament sprave. Spovedovala sta gg. Franci Cukjati in Robert Brest. Med mašo je veliko vernikov prejelo sveto obhajilo.

Z Marijino pesmijo smo zaključili letošnje romanje in obljubili Mariji, da se bomo prihodnje leto vrnili, če Bog da.

Po maši so rojaki ostali še nekaj časa na prostoru pred votlino v prijateljskem pogovoru, saj je bil lep, topel dan.

Slovenci po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...