Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Napis v Slovenskem kulturnem vrtu v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Napis v Slovenskem kulturnem vrtu v Clevelandu

V Clevelandu je tudi slovenski kulturni vrt

Slovenci po svetu | 29.08.2016, 11:33 Matjaž Merljak

Kipi Simona Gregorčiča, Ivana Cankarja, Ivana Zormana in Friderika Barage so postavljeni v Clevelandu v Slovenskem kulturnem vrtu. O tem in drugih dogodkih iz Clevelanda poroča Tone Ovsenik.

Letošnje počitnice otrok so že zgodovina. Mladi so se že vrnili v šolske klopi. Slovenske sobotne šole pa pričnejo svojo urnik v župniji Marije Vnebovzete v soboto, 17. septembra. Svetoviška šola pa to počne malce drugače. Vpisovanje v šolsko leto bo v nedeljo, 18. septembra, po maši in pouk se bo pričel naslednjo soboto, 24. septembra. Pri svetem Vidu poteka tudi tečaj slovenščine za odrasle in ta se prične v soboto, 10. septembra, in poteka vsako drugo soboto v mesecu. Poleg teh poukov slovenskega jezika je tudi na voljo preko interneta, ki ga vodi profesor Luka Zibelnik, ljubljanske univerze.

Danes je romanje k Žalostni Materi Božji v bližnje mestece Bellvue, Ohio. Je to vsakoletno romanje rojakov. Letošnje romanje je toliko bogatejše, ker ga vodita dva Jezuitska duhovnika iz Slovenije, Damjan Ristič in Peter Rožič. Darovala bosta sveto mašo in po kosilu poteka križev pot po gozdni poti in pete litanije Matere Božje.

Veliko zelenja v Slovenskem kulturnem vrtu v Clevelandu
Veliko zelenja v Slovenskem kulturnem vrtu v Clevelandu © Tone Ovsenik

Kulturni vrtovi v Clevelandu letos slavijo stoto obletnico. Leta 1916 je padla zamisel, da se ustanovijo kulturni vrtovi za vsako narodno skupino, ki bi to želela, imeti svoj vrt v verigi 31-ih vrtov. Površina teh vrtov znaša več kot 111 hektarov in leži v lepi dolinici z reko, lepo cesto in mogočnim drevjem. Prvi je bil izpostavljen angleškemu velikanu Williamu Shakespearu, torej Britanski vrt. Temu je sledil Hebrejski vrt in nato so sledile druge narodnosti in si rezervirale svoj prostor. Med te je tudi pripadel Jugoslovanski vrt, ki je bil slavnostno odprt leta 1938. Na odprtju tega vrta je bilo navzočih čez 100,000 ljudi, med njimi tudi vsi politiki, senatorji, župani. Med njimi je bil tudi Frank Lavše, takratni sodnik in poznejši župan in senator.

Iz arhiva ob odprtju jugoslovanskega vrta leta 1938
Iz arhiva ob odprtju jugoslovanskega vrta leta 1938 © Tone Ovsenik
Po razpadu Jugoslavije je ta vrt pripadel Slovencem, ki ga poseben odbor vzdržuje že vsa leta. Hrvati in Srbi so dobili svoj prostor drugje v bližini. Na slovenskem vrtu so se odvijale, posebno po prihodu beguncev, vse proslave in pomembni dogodki. Te slavnosti sedaj praznujemo po večini na Slovenski pristavi.

Slovenski vrt je pa še vedno oskrbovan in na njem stojijo kipi Simona Gregorčiča, Ivana Cankarja, Ivana Zormana in Friderika Barage. Prvotno je bilo dogovorjeno, da bi vsaka narodnost vzdrževala svoje vrtove, a v času velike depresije je bilo to vse težje. Da bi vrtovi ostali, je na pomoč skočilo mesto samo, ki je s pomočjo federativnih sredstev omogočilo, da vrtovi ostanejo kot so.

Ti Kulturni vrtovi letos praznujejo svojo stoto obletnico, ki je zabeležena prav danes, 28. avgusta. Ta dan je osnovan kot One World Day. Obeta se bogat program narodnostnih skupin z parado in govori.

Spomeniki Ivanu Cankarju, F. I. Baragu in Simonu Gregorčiču
Spomeniki Ivanu Cankarju, F. I. Baragu in Simonu Gregorčiču © Tone Ovsenik

Slovenci po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...