Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Vokalna skupina Plamen 2016 (foto: VS Plamen)
Vokalna skupina Plamen 2016

​Plamen iz Toronta ob 25-letnici v Sloveniji

Slovenci po svetu | 24.08.2016, 11:57 Matjaž Merljak

Vokalna skupina Plamen iz Toronta - tako kot država Slovenija - letos praznuje srebrni jubilej, 25-letnico delovanja. V prihodnjih dneh vabi na koncerte v Sloveniji, in sicer v Brežice, na Ptuj in v Ljubljano. Pogovarjali smo se z umetniško vodjo skupine Marijo Ahačič Pollak.

Vokalna skupina Plamen je prvič zapela v dvorani župnije Brezmadežne s čudodelno svetinjo v Torontu na prireditvi, ko je Kanada priznala Slovenijo. Dekleta so zapela Teče mi teče vodica in gorenjsko narodno Lani sem možila se.

V isti dvorani so že obeležila svoj srebni jubilej s koncertom v soboto, 30. aprila 2016. Poseben gost koncerta je bil pevski zbor Špendov iz Chicaga, ki je popestril program in tudi poskrbel za razvedrilo po koncertu. Veleposlanik RS iz Ottawe, dr. Marjan Cencen, je ob svojem nagovoru v imenu ministra za kulturo predal ustanovnim članicam in umetniški voditeljici Mariji Ahačič Pollak priznanje RS za dolgoletno požrtvovalno delo pri ohranjanju slovenske kulture v zamejstvu.

Šest pevk poje pri Plamenu že 25 let, to so Amanda Bergant, Susan Stajan, Tina Štrucel, Sabina Sečnik, Tatjana Smrekar in Julija Konje, sicer pa vokalno skupino sestavlja trinajst članic. Na letošnji turneji so tri nove pevke, ki pripadajo tretji generaciji Slovencev v Kanadi.

Plamen že 25 let razsvetljuje občinstvo v Kanadi in po svetu: v ZDA, Avstraliji in v Sloveniji. Vsak nastop skupine je nekaj novega. Njena posebnost pa je, da dovršeno izvaja pesmih različnih zvrsti: ljudske, slovenske in angleške popularne, nekatere je umetniška vodja Marija Ahačič Pollak prevedla v slovenščino.

V minulih dneh so pevke pripotovale v Slovenijo in v prihodnjih dneh bodo trikrat nastopile. Teh nastopov se zelo veselijo, saj v Kanadi nimajo tako akustičnih in lepih dvoran kot so pri nas.

Koncerti bodo:

  • v sredo, 24. avgusta 2016, v Viteški dvorani v Brežicah ob 19.30;
  • v četrtek, 25. avgusta 2016, na gradu na Ptuju ob 19.30;
  • v petek, 26. avgusta 2016, v cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani ob 20.30.

Pianistka na prvih dveh koncertih bo Nastasia Zibrat; njen oče je doma iz Ljutomera. Na koncertu v Ljubljani bo posebni gost kitarist Timotej Kosovinc. Plamen bo pred koncertom v Ljubljani zapel tudi pri sveti maši v cerkvi svetega Jakoba, in sicer ob 18.30. Koncert v Brežicah bo snemala tudi Televizija Slovenija, med gosti pričakujejo tudi ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazda Žmavca, saj je Urad ob Javnem skladu za kulturne dejavnosti sofinancer koncerta, sponzor pa je Medex.

Slovenci po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.