Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
FS Kres (foto: Tone Ovsenik)
FS Kres

​Novice iz Clevelanda

Slovenci po svetu | 22.08.2016, 11:51 Matjaž Merljak

Mesec avgust v Clevelandu so zaznamovali pikniki, koncerti in različni nastopi. Rojaki so se zbirali na Slovenski pristavi in v drugih dvoranah v mestu.

Mesec avgust se je nagnil z praznikom Marijinega Vnebovzetja, Velikega šmarna in s tem se tudi poletni čas giblje proti zatonu. Ni pa še konec veselja v naravi, saj prav danes praznuje župnija Marije Vnebovzete v Clevelandu s piknikom na Slovenski pristavi. Ta piknik se odvija vsako leto na prvo nedeljo po Marijinem prazniku. Seveda ni nič drugače letos. Župnik Kumše je daroval sveto mašo in po njej se razvije nedeljsko veselje, ki zmeraj privabi veliko število podpornikov te župnije. Že nekaj let je ta piknik najbolj obiskovan.

To sredo je bil izveden bogat koncert v dvorani prestižne višje šole Gilmore Academy v predmestju Clevelanda. Koncert ste izvedla oče in sin, Paul Todd in Paul Todd mlajši. Ves izkupiček koncerta sta podarila v pomoč slovenskemu misijonarju Petru Opeki, ki deluje na Madagaskarju. Neznana oseba je jamčila za vstopnice vsem župljanom Marije Vnebovzete in svetega Vida, tako so imeli prost vhod, a so v ta namen krepko darovali, da pomagajo Petru Opeki pri njegovem plodovitem delu, kakor so v času njegovega obiska med nami.

Mladi plesalci FS Kres
Mladi plesalci FS Kres © Tone Ovsenik

V soboto, 6. avgusta, je bil praznik mladine v našem mestu. Mladi plesalci folklorne skupine Kres so nam zapeli in zaplesali v celovečernem nastopu. Zaplesali so nekaj umetnih plesov in tudi so zapeli nekaj pesmi iz Rezije ob ritmu in pa tudi plesi iz Bele Krajine so bili na vrsti. Razveselili so nas pa tudi z modernim plesom današnje mladine in to z lepim okusom. V drugem delu so nas popeljali v Slovenijo z prizorom poročne navade šranganja. Bil je to izredno lep večer, ko je sijala mladina z vso svojo radostjo, kakršne že nismo bili priča svojih 15, 20 let ko je Kresova mladina res žarela. Hvaležni smo naši mladini tretje, četrte generacije, da še čuti in ohranja slovenske tradicije v pesmi in plesu. Zahvala gre tudi njihovim instrukturjem, ki tako nesebično pomagajo mladim ohranjati slovensko dušo in srce.

Župljani bivše slovenske župnije Svetega Lovrenca še vedno ohranjajo spomin na svojo župnijo. V soboto, 6. avgusta, so se zbrali ob sveti maši v cerkvi Marije Vnebovzete in po maši so pripravili prigrizek v tamkajšnji dvorani. Pevski zbor te župnije je tudi prepeval na koru med mašo. Spomini se ohranjajo, četudi nimajo več svoje cerkve.

Nastop mladih plesalcev Folklorne skupine Kres
Nastop mladih plesalcev Folklorne skupine Kres © Tone Ovsenik

V nedeljo, 7. avgusta, so pa imeli svoj vsakoletni piknik upokojenci, združeni v klubu Pristavskih upokojencev. Ob začetku piknika je daroval sveto mašo argentinski župnik Franc Urbanija, ki pride na obisk sorodnikov skoraj vsako poletje. Seveda so upokojenci pripravili tudi kosilo po maši in nato se je odvila plesna zabava in kramljanje pod visokimi drevesi v vročini, ki je letos ne primanjkuje. Imamo pač nadvse toplo poletje.

Piknik župnije svetega Vida je tudi zelo lepo uspel 17. julija. Tudi ta se je začel s sveto mašo ob dvanajstih in maši je sledilo kosilo za vse, ki so to želeli. Sredi popoldneva so nam zaplesali plesalci skupine iz Azije in potem je sledila plesna glasba. Ob koncu dneva so izvedli srečelov. Bil je lep sončen dan, ki je pripomogel k uspehu dneva.

Vedno poročam o dogajanjih na Slovenski pristavi. Ni pa nič drugače na letovišču, ki je malce bližji mestu in to je SNPJ Farma, ki pa tudi nudi razvedrilo rojakom vsako nedeljo popoldne. Razne starejše organizacije pripravijo svoje dneve na tem letovišču. Tu se pretežno sliši glasba slovensko-ameriških ansamblov, toda na Pristavi pa pretežno se sliši glasba ansamblov, ki zvenijo bolj po Avsenikovem zvoku. Oba stila sta dragocena, saj oba ohranjajta vsak na svoj način slovensko pesem.

Slovenci po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.