Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Škof Janez Gnidovec (foto: Arhiv Ognjišča)
Škof Janez Gnidovec

Škof Gnidovec kot duhovni usmerjevalec Matere Terezije

Slovenija | 31.08.2016, 16:52

Mater Terezijo, ki bo v nedeljo razglašena za svetnico, je Gospod klical tudi po Slovencih, med drugim po božjem služabniku Janezu Frančišku Gnidovcu, ki je bil dolga leta skopsko-prizrenski škof. Ta je nanjo naredil izjemen vtis s svojo pobožnostjo, s svojim odnosom do revežev, s svojo duhovniško držo.

Slovenski lazarist Janez Frančišek Gnidovec je skopsko-prizrenski škof postal leta 1924. Odlikovala sta ga tako zavzetost za pastoralno delo kot velika skrb za misijone. Mati Terezija se je z njim srečala pred odhodom v Bengalijo, prosila ga je za blagoslov. "Takrat podelitev misijonskega križa ni bila v navadi. Ko je šla v misijone, je škof Gnidovec, preden se je odpravila na pot, maševal zanjo," pripoveduje Božo Rustja. Kot dodaja, so se besede škofa Gnidovca po tej sveti maši Materi Tereziji močno vtisnile v spomin. "Rekel ji je, naj vsa, v celoti pripada Kristusu. Verjetno je bila to velika popotnica. Ob teh besedah se je večkrat zamislila. Verjetno biti svetnik pomeni tudi biti popolnoma Kristusov."

Pater Jože Kokalj poudarja, da se ob svetniških likih običajno pojavljajo duhovni usmerjevalci, za Mater Terezijo je bil to škof Gnidovec. "Neko duhovno sorodstvo se običajno zgodi med tistim, ki je duhovni voditelj, in tistim, ki je na poti svetosti. Usmerja ga, spremlja in spodbuja. Gotovo je, da škof Gnidovec spremljal Mater Terezijo in jo pravilno usmerjal kot mlado dekle."

Ne le Mati Terezija, tudi drugače so ljudje o škofu Gnidovcu, za katerega že dalj časa teče postopek za razglasitev za blaženega, še ko je živel govorili, da je svetnik. "Verjetno je to dejstvo, da učenka je svetnica, učitelj pa še ne, spraševanje vesti za nas, njegove rojake, koliko se priporočamo k njemu in ga prosimo, naj nam pomaga v vsakdanjem življenju." Po besedah Rustje naj bo to spodbuda za naše bolj krščansko življenje in za pravilno čaščenje svetnikov.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Kanonizacija Matere Terezije
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...