Alen SalihovićAlen Salihović
Bolan otrok (foto: ARO)
Bolan otrok

Opozorila o neustrezni obravnavi otroških kirurških pacientov za zdaj brez odzivov

Slovenija | 30.08.2016, 16:30

2. septembra bo minilo 26 let od uveljavitve konvencije o otrokovih pravicah. Starši, zdravniki, organizacije in društva, ki opozarjajo na neustrezno obravnavo otroških kirurških pacientov in so se zato povezali prek družbenega omrežja Facebook, ob tem pozivajo k državljanski nepokorščini.

Zdravnica Katarina Golc, specialistka splošne kirurgije, je v pogovoru za naš radio pojasnila, da so starši v boju za korektno obravnavo otroških kirurških pacientov, skladno z modernimi doktrinami, že leta sami. Pridružila se jim je, ko se odgovorni niso odzvali na več njenih prijav. "Poskusili smo prek zdravniške zbornice, varuha otrokovi pravic, ministrstva, … Prav nobena ustanova se ne odziva."

Po njenih besedah so razmere žalostne, vodijo lahko celo v smrt otrok. "To se dogaja zato, ker nimamo ustrezne izobrazbe, očitno je niti ne smemo imeti. Niti en zdravnik še ni bil poslan v tujino na ustrezno izobraževanje, čeprav že desetletja govorimo o tem, da v Sloveniji tega ne znamo." Kot je dodala Golčeva, je ob slabi strokovni usposobljenosti velika težava tudi pomanjkanje nadzora. "Vsak samostojni podjetnik mora imeti licenco za vsako stvar, mora imeti aktualizirana potrdila. Tu ni nobenih nadzorov. Vsak dela, kar hoče." Starši prav tako niso zadovoljni, ker niso obveščeni, ker niso seznanjeni z vsemi možnostmi. "Kako naj zdravniki oziroma ostalo osebje predstavijo možnosti, če sploh ne vejo zanje."

Golčeva je še poudarila, da so vsi, ki v Sloveniji opozarjajo na težave pri obravnavi otroških kirurških pacientov, preganjani. "Ni interesa. Treba je biti tiho. Ampak ne vem, zakaj bi morali biti tiho, če opažamo grobe kršitve otrokovih pravic." Zato so Golčeva in njeni somišljeniki pozvali k mirni obliki protesta v začetku prihodnjega meseca. 1. septembra naj vsi, ki želijo podpreti spremembe pri obravnavi otroških kirurških pacientov, oblečejo bele majice, 2. septembra rdeče. "To naj bi bila zunanja manifestacija tega, kar čutimo: da nas nihče ne posluša, nam nihče ne verjame." Če ne bo prišlo do premika, bodo starši, zdravniki, organizacije in društva opozorilno akcijo nadaljevali.

Kdor želi ali dodatne informacije ali kakorkoli pomagati, lahko pokliče na številko 070 270 191 (Katarina Golc).

Slovenija, Sociala
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...