Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Ljubljanski festival ponuja plesno predstavo Sisi - Bilo je nekoč v času cesarja

| 29.08.2016, 14:08

Ljubljana festival bo v tem tednu zaznamovala že druga od treh slovitih koncertih zasedb. Prejšnji teden so obiskovalci lahko prisluhnili že Litovskemu komornemu orkestru in Londonskemu simfoničnemu orkestru, jutri pa bo nastopil še Kraljevi orkester Concertgebouw. Plesni ansambel Sandorja Romana pa bo z Budimpeškim romskim simfoničnim orkestrom nocoj nastopil s predstavo Sisi.

Med 29. in 31. avgustom si bo v Križankah mogoče ogledati plesno predstavo Sisi - Bilo je nekoč v času cesarja. Na odru bo nastopilo 28 plesalcev ansambla ExperiDance Production pod koreografskih vodstvom Sandorja Romana in 40 solistov Budimpeškega romskega simfoničnega orkestra, je povedal Tibor Vona, glavni producent predstave, ki je premiero na Madžarskem doživela oktobra leta 2013.

Pred 16 leti ustanovljen ansambel ExperiDance Production, ki združuje madžarsko folkloro in moderni ples, bo v predstavi občinstvo "ponesel" na dvor avstro-ogrskega cesarstva. Zgodba predstave temelji na legendi o lepi, a uporni cesarici Sisi in drznem grofu Andrassyju, ljubezenski trikotnik pa ustvarja še lepo cigansko dekle.

V četrtek, 1. septembra, bo v Cankarjevem domu nastopil sloviti Kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama pod taktirko Danieleja Gattija. Uvodno skladbo bodo izvedli z Mednarodnim orkestrom Ljubljana Akademije Branimir Slokar. To bo izjemna priložnost za mlade glasbenike, je povedala umetniška vodja akademije Živa Ploj Peršuh, ki je predstavila tudi nov projekt oziroma Evropski karierni center za mlade Triple Bridge, nastal v sodelovanju z Akademijo Branimirja Slokarja in številnimi evropskimi institucijami.

Kaj je Ljubljanski festival že ponudil?

Slovenska filharmonija je 23. avusta gostila koncert Litovskega komornega orkestra, ki je tokrat nastopil pod taktirko Sergeja Krilova. Dirigent, ki je nastopil tudi kot solist, je za program izbral Vivaldijevo delo Štirje letni časi in skladbe španskih skladateljev Pabla Sarasateja in Manuela de Falle.

V Cankarjevem domu je prejšnjo sredo koncertiral Londonski simfonični orkester, znan pod akronimom LSO, ki sodi med najuglednejše zasedbe na svetu. Kot solistka je nastopila slovenska violinistka Lana Trotovšek, ki je med drugim izvedla Prokofjev Koncert za violino in orkester št. 1 v D-duru. Violinistka je ta koncert že zaigrala z znamenitim Simfoničnim orkestrom Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga pod taktirko Valerija Gergijeva.

V Križankah si je bilo mogoče prejšnji četrtek ogledati tudi predstavo Flamenka Vida! v izvedbi ansambla Soledad Barrio Noche Flamenca, v petek pa je v Križankah nastopil tudi Vlado Kreslin, ki je praznoval 25-letnico svojih koncertov na Ljubljana festivalu. Kot je povedal, se še zdaj spomni prvega koncerta in se sprašuje, od kod mu pogum, da si je takrat "z ekipo ostarelih gospodov" upal nastopiti na tako prestižnem festivalu. Spomni se tudi koncerta v preddverju Križank, ki ga je z Beltinško bando imel še pred uradnim koncertom; o njem je pisal tudi pokojni Aleš Debeljak.

Več o Sisi.
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...