Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Dijaška domova v Novi Gorici in Postojni bosta sprejela 21 begunskih otrok

| 26.08.2016, 16:19 Petra Stopar

Mladoletniki brez spremstva so po navedbah ministrstva za notranje zadeve najbolj občutljiva kategorija ranljivih oseb, ki potrebuje prilagojeno strokovno obravnavo in varno nastanitev. Med njimi so tudi mladoletni begunci brez staršev, sorodnikov ali drugih skrbnikov, ki so v Slovenijo prišli z begunskim valom. Trenutno jih je v naši državi 29. Nekaterim od njih je vlada za obdobje do konca julija 2017 zagotovila nastanitev in oskrbo v Dijaškem domu Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna ter v Dijaškem domu Nova Gorica. Slednji jih bo sprejel že v ponedeljek.

Od 29 begunskih otrok brez spremstva jih sedem za zdaj še ostaja v azilnem domu v Ljubljani, ena deklica je našla dom v rejniški družini, enajst se jih bo vselilo v postojnski dijaški dom, deset pa v novogoriškega. Vsi otroci bodo vključeni v izobraževalni proces - mladoletniki bodo v Novi Gorici obiskovali osnovno šolo za odrasle.

Ravnatelj dijaškega doma Dragan Kojić o novih gojencih pravi: „Osem jih prihaja iz Afganistana, fant iz Iraka in fant iz Alžirije. Skupaj s kolegi MNZ oz. predstavniki centra za socialno delo in azilnega doma bomo z zakonitimi zastopniki nastanitev teh otrok zagotovili.“ Nadzor nad njimi bo nekoliko večji kot sicer, zagotavlja ravnatelj. „24-urno varovanje oseb in premoženja v dijaškem domu je zagotovljeno, urnik strokovnih delavcev pa bo prežemal časovni lok od jutranjih do po polnočnih ur, vse s ciljem preventivnega delovanja, ter da se na morebitne negativne scenarije karseda hitro odzovemo.“

V Novi Gorici projekt nastanitve begunskih otrok sprejemajo z razumevanjem, „ker verjamemo v ta skupen projekt, ki je zelo dobro koordiniran, in nam prihod teh otrok ne sme predstavljati problema, ampak izziv,“ je povedal župan Matej Arčon.

Od enajstih mladoletnih otrok, ki bodo nastanjeni v dijaškem domu v Postojni, jih bo sedem obiskovalo dve osnovni šoli, štirje pa bodo vključeni v osnovno šolo za odrasle. Država bo v obeh krajih zaposlila tudi nove strokovne delavce - v novogoriškem domu pet, v postojnskem pa sedem. Za projekt je že zagotovljenega približno pol milijona evrov.

Če bi se število mladostnikov brez spremstva v Sloveniji utegnilo povečati, pa so po zagotovilih državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Boštjana Šefica na voljo rezervne kapacitete, „ki jih bomo aktivirali po potrebi, preliminarne pogovore z lokalnimi skupnostmi smo že opravili, vendar seveda nobena odločitev ni sprejeta“.

Od skupno 29 begunskih otrok jih je 20 zaprosilo za mednarodno zaščito. Večina med njimi je Afganistancev. Med devetimi otroki, ki imajo zaščito že priznano, sta tudi dva Sirca, stara 15 in 16 let. Vsak pa ima tu svojega zakonitega zastopnika.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...