Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Mladi sladkorni bolniki bodo osvojili Triglav

Slovenija | 26.08.2016, 11:51

Pod skupnim geslom »Sladkorčki osvajajo Triglav« je skupina 24 otrok s sladkorno boleznijo tipa 1 danes na poti na naš najvišji vrh. Spremlja jih skupina vodnikov in zdravstvenega osebja. Ključnega pomena za vse ljudi, ki so neozdravljivo kronično bolni, je, da se jih sprejme nazaj v družbo in da se jim pokaže, da lahko delajo različne stvari, tudi osvojijo simbolni Triglav, pravi predstojnik oddelka za endokrinologijo UKC Ljubljana, dr. Tadej Battelino.

»Otroci s sladkorno boleznijo tipa 1, ki si večkrat na dan merijo sladkor, ki si odmerjajo inzulin, ki morajo vedno razmišljati o tem, kakšen je sladkor v krvi in kaj morajo v zvezi s tem narediti, pravzaprav brez kakršnihkoli težav lahko gredo na Triglav. Treba je pokazati, da se da, potem pa lahko družine s takimi otroki tudi same izvedejo podobne podvige,« je za Radio Ognjišče pojasnil predstojnik oddelka za endokrinologijo UKC Ljubljana, dr. Tadej Battelino, ki prav tako spremlja skupino otrok na Triglav.

Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami in KO za endokrinologijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana sta organizirala prvi vzpon mladih s sladkorno boleznijo tipa 1 na Triglav. Zanimanje je bilo veliko, sprejeli pa so 24 otrok v starosti od 11 do 18 let, ki jih spremljajo trije mednarodni gorski vodniki in dva alpinista ter člani zdravstvenega tima, zdravniki, diplomirane zdravstvene sestre, zdravstveni tehniki in nutricioniske. Vzpon so začeli na Pokljuki, mimo Vodnikovega doma do Kredarice, kjer si bodo spočili in prespali. Jutri bodo osvojili Triglav, od koder se bodo spustili na Dolič in nazaj v dolino.

Sladkorna bolezen tip 1 je avtoimuno obolenje, ki nastane zaradi propada celic trebušne slinavke, ki normalno tvorijo inzulin. Zaradi pomanjkanja inzulina nastopi pri otroku ali mladostniku, mlajšemu odraslemu značilna klinična slika s povečano žejo in uriniranjem zaradi povišanega krvnega sladkorja, saj se odvečni sladkor izgublja preko ledvic z urinom. Obenem se lahko pojavijo tudi naslednji klinični znaki, kot je utrujenost, glavobol, bolečine v trebuhu, slabost in bruhanje, pospešeno dihanje in hujšanje. V tem primeru je edino zdravilo ob zdravem načinu življenja, redni športni aktivnosti in varovalni prehrani, redno injiciranje inzulina s črpalko ali injektorji ter vsaj 4 do 6 meritev sladkorja v krvi dnevno. Velikokrat je strah pred prenizkimi vrednostmi sladkorja tisti, ki starše in otroke omejuje pri njihovih željah in ciljih ter predvsem pri športnih dejavnostih. »Bistvo telesne aktinosti je, da zniža v telesu odpornost za inzulin, to je hormon, ki omogoča, da gre sladkor v celice. Lahko smo zelo občutljivi zanj, lahko pa ne. Bolj smo občutljivi zanj, bolj smo zdravi. Razne bolezni, debelost, zmanjšajo našo občutljivost za inzulin. Obtratno pa jo šport povečuje, in to je eden najbolj s presnovo povezanih koristnih učinkov športa,« je še povedal dr. Battelino.

Slovenija, Zdravstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...