Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

Je ministrica Milojka Kolar Celarc objektivno odgovorna za izolsko tragedijo?

Slovenija | 25.08.2016, 16:57 Andrej Šinko

Po ponedeljkovem streljanju v izolski bolnišnici, v katerem so umrli zdravnik, policist in storilec, se med zdravniškimi organizacijami na eni strani ter ministrstvom za zdravje na drugi nadaljuje dvogovor o pomenu odgovornosti za dogodek. Prve znova zahtevajo odstop ministrice Milojke Kolar Celarc, medtem ko njo te navedbe presenečajo.

Že na dan napada so v zdravniški zbornici poudarjali, da so v zdravstvu potrebne korenite spremembe, torej temeljita reforma, danes pa so dikcijo še zaostrili. Predsednik zbornice Andrej Možina je tako dejal, da je ministrica za dogodek v izolski bolnišnici objektivno odgovorna in da se postavlja tudi vprašanje subjektivne odgovornosti. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je zavrnil ministričino mnenje, da sindikati takšne dogodke izkoriščajo za manipulacije in sindikalni boj ter da za ekscesne primere niso krive dolge čakalne vrste. Ob tem je ministrico in premiera vprašal, zakaj si nista ogledala dogajanja na travmi, urgenci in operacijskem bloku, in se osebno prepričala o tem, kaj se dogaja v zdravstvu. Kuštrin je dodal, da razume, da so nekateri ljudje bolni, nesrečni, razočarani, med njimi pa da so tudi sociopati. Vendar je zdravnik tisti, ki mora pacientu sporočiti diagnozo in informacijo o tem, kako dolgo bo čakal na preiskave ali operacijo. Na koncu pa so zdravnik in zdravstveno osebje deležni tudi slabe volje.

Kako zadeve rešiti, se sprašujejo v zbornici. Po besedah predsednice odbora zasebnih zdravnikov Helene Mole si v bolnišnicah ne želijo varnostnikov, ampak »urejen zdravstveni sistem, kjer bomo lahko delali dobro, strokovno, mirno, za bolnike«. Kot pravi, imajo dovolj, da se vsa odgovornost za razmere pripisuje zdravnikom. »Na to ne moramo več pristajati, in zato želimo danes povedati odločevalcem, da če niso sposobni videti realne slike, naj ne delajo dodatne škode,« je še dodala Moletova.

O primerih nasilja v zdravstvu, ki da ga je vse več, le da se o tem ne piše veliko, je na novinarski konferenci spregovoril tudi predsednik zdravniškega društva Pavel Poredoš. »Vidimo dejansko tukaj povezavo med stanjem v zdravstvu in tem nesrečnim dogodkom. Glejte, kako spretno se zdravstvena politika izogne odgovornosti, ko ponuja uporabnikom zdravstvenih storitev praktično vse, ob tako majhnih dohodkih in materialnih sredstvih. Na koncu pa so za vse krivi zdravniki, ker so leni, ker hodijo delat nekam drugam, ker so zaslužkarji in tako dalje,“ je dejal Poredoš. V zdravniških organizacijah so zato danes vlado pozvali, naj umakne predlagano novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki bo kvečjemu pomenila zaton zasebne dejavnosti in vzpon monopola javnih zavodov, ter da pripravi celovito reformo zdravstva.

Odziv ministrstva za zdravje

Ministrica Kolar Celarčeva je znova ponovila obžalovanje ob dogodku v Izoli. Tamkajšnji zaposleni so ji povedali, da takšnega ekscesa ne bi mogli preprečiti v nobeni bolnišnici, ker so razlogi za to dejanje iracionalni. V to smer pa gredo po njenem tudi ugotovitve pristojnih organov. Ob tem je spomnila, da je vlada zagotovila 16 milijonov evrov dodatnih sredstev za skrajševanje čakalnih dob in zagotovila spodobno plačilo za vse, ki ta program izvajajo izven rednega delovnega časa. Poleg tega se od prvega januarja letos plačuje vse preglede z magnetno resonanco ter vse preglede in zdravljenja rakavih bolnikov.

Slovenija, Politika, Sociala
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.