Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Kandidatka za finančno ministrico tudi uradno Mateja Vraničar Erman

Politika | 25.08.2016, 11:51 Andrej Šinko

Predsednik vlade Miro Cerar bo za novo ministrico za finance predlagal državno sekretarko na finančnem ministrstvu Matejo Vraničar Erman. Kot je pojasnil v Odmevih na Televiziji Slovenija gre za izredno kompetentno strokovnjakinjo, ki se je s svojim delom že dokazala. Vraničar Ermanova je ob tem dejala, da si bo v nadaljevanju mandata prizadevala za nadaljevanje izvajanja začrtanih ukrepov, kot sta davčno prestrukturiranje in skrbno vodenje javnih financ.

Cerar je v Odmevih dejal, da gre za njegov predlog, verjame pa, da vsi, tako v vladi kot v koalicijskih strankah, državno sekretarko Vraničar Ermanovo vidijo kot izredno kompetentno strokovnjakinjo, ki se je s svojim delom že dokazala. Slovenija je letos spomladi po sedmih letih izšla iz postopka presežnega javnofinančnega primanjkljaja in si po Cerarjevih besedah spet pridobila ekonomsko suverenost. Pri tem pa je sodelovala tudi Vraničar Ermanova, je za Televizijo Slovenija še dejal premier.

Vraničar Ermanovo, če bo potrjena za ministrico, čaka nadaljevanje davčnega prestrukturiranja, pa uvedba davka na nepremičnine. Še pred tem pa se bo morala pogajati o proračunu za prihodnji dve leti. Državna sekretarka povabilo v vlado vidi kot veliko priznanje njenemu delu. Ob tem pa obljublja, da si bo prizadevala za nadaljevanje izvajanja začrtanih ukrepov.

Mateji Vraničar Erman sicer sobane zgradbe finančnega ministrstva na Župančičevi ulici v Ljubljani niso tuje. 50-letna pravnica z magisterijem s Harvarda se po njih sprehaja že 24 let in čeprav nima vidnega političnega ozadja, ji strokovnost priznavajo vsi. Ima bogate izkušnje s področja davčne zakonodaje in je med drugim avtorica oziroma soavtorica več knjig s področja davčnega in carinskega prava. Kot državna sekretarka je prvenstveno odgovorna za področje davčnega in carinskega sistema, proračuna in javnega računovodstva, na tem položaju pa je bila v času treh finančnih ministrov: Francija Križaniča, Uroša Čuferja in Dušana Mramorja.

Politika
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...