Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Štipendije za dijake in študente. (foto: Urška Hrast)
Štipendije za dijake in študente.

Sklad opozarja na pravočasno oddajo vlog za nadaljnje prejemanje štipendij

Slovenija | 22.08.2016, 15:17 Andrej Šinko

Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije je objavil poziv za nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije za štipendiste, ki jim je bila štipendija podeljena po novem zakonu o štipendiranju. Če želijo prejemati štipendijo od začetka letošnjega šolskega ali študijskega leta, morajo dijaki vlogo vložiti do 31. avgusta, študentje pa do 30. septembra. Pri štipendistih, ki se izobražujejo v tujini, pa se upošteva datum šolskega oziroma študijskega leta v državi izobraževanja.

Kot so pojasnili na Skladu za razvoj kadrov in štipendije, je štipendist upravičen do nadaljnjega prejemanja štipendije, če v vsakem naslednjem šolskem letu izpolnjuje vse pogoje po zakonu o štipendiranju oziroma, če je uspešno zaključil letnik in se vpisal v višjega. Prav tako mora izkazati ustrezen izjemni dosežek, z ustrezno povprečno oceno pa tudi uspeh. Štipendisti, ki se izobražujejo v tujini, morajo priložiti tudi potrdilo o vpisu. Za uveljavljanje katerega od dodatkov k štipendiji morajo vlogi priložiti tudi ustrezna dokazila. Štipendisti morajo vlogo z dokazili poslati priporočeno ali vložiti osebno na naslov sklada. Dokumentacija v zvezi s pozivom in razpisom je na voljo na spletnih straneh javnega sklada.

Odprt je drugi prijavni rok za vpis v dodiplomski in enovit magistrski študij

Na visokošolskih zavodih se je začel drugi prijavni rok za vpis v dodiplomske študijske programe in enovit magistrski študij za študijsko leto 2016/17, ki bo trajal vse do 29. avgusta. Skupaj je razpisanih 8433 vpisnih mest, in sicer 5314 za redni in 3119 mest za izredni študij.

Ljubljanska univerza je razpisala 3197 vpisnih mest, mariborska univerza 2787 mest, primorska univerza 800 mest, novogoriška univerza 294 mest ter javni in koncesionirani samostojni visokošolski zavodi 1355 vpisnih mest. Prijava za vpis poteka preko elektronske vloge na spletnem portalu eVŠ. Drugo prijavo lahko oddajo kandidati, ki niso oddali prve prijave ali s prvo prijavo niso bili nikamor sprejeti. Izjemoma se lahko prijavijo tudi kandidati, ki so oddali prvo prijavo in bili v prvem roku sprejeti, če imajo za to upravičen razlog. O teh odloči komisija pristojne visokošolske prijavno-informacijske službe na osnovi pisne prošnje z dokazili, ki jo kandidat pošlje skupaj s prijavo.

Kandidati bodo prejeli sklep o rezultatu izbirnega postopka v drugem roku najpozneje do 23. septembra. Vpis sprejetih v drugem roku bo potekal od 26. do 29. septembra. Tretji prijavni rok pa bo potekal med 1. in 3. oktobrom in je namenjen tistim, ki se v prvem in drugem prijavnem roku v izbirnem postopku niso uvrstili v nobenega od študijskih programov. V prvem roku je bilo sicer na želene visokošolske zavode sprejetih 11.123 kandidatov od skupno 15.155 prijavljenih.

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...