Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Protest CI Braslovče in CI Šmartno ob Paki (foto: Tone Tavčer) (foto: Tone Tavčer)
Protest CI Braslovče in CI Šmartno ob Paki (foto: Tone Tavčer)

Zveze civilnih iniciativ Savinjske doline proti trasi Velenje-Šentrupert

Politika | 10.08.2016, 15:34 Petra Stopar

Medtem ko si ministrstvo za okolje ob podpori velenjske občine prizadeva za izgradnjo štiripasovnice med Šentrupertom in Velenjem, pa tej rešitvi nasprotujejo v Zvezi civilnih iniciativ Braslovč, Polzele, Šmartnega ob Paki in Vaški skupnosti Podgora. Po njihovem mnenju bi bila ustreznejša in cenejša povezava tista med Velenjem in Arjo vasjo. Zato so znova opozorili na načine, s katerimi želi država trošiti denar za nespametne projekte, namesto da bi zgradili tiste, ki so resnično potrebni.

Vprašanje, po kateri poti Velenje povezati z avtocesto A1 in tako dokončati še ta manjkajoči kos tretje razvojne osi, že skoraj deset let razdvaja državo in nekatere pristojne občine. Predstavniki civilnih iniciativ so skupaj z nekaterimi župani v Braslovčah znova skušali odgovoriti na vprašanje, ali sta okoljsko ministrstvo in vlada pri tem podlegla velenjskemu lobiju, saj več argumentov kaže, da bi cesta med Velenjem in Šentrupertom predstavljala škodljiv in neutemeljen poseg v prostor.

„Prvi razlog je, da ta trasa ne povezuje Velenja in Celja, drugi razlog je v ceni, kajti za 180 milijonov evrov je ta trasa dražje od druge preko Arje vasi, tretji pa, da ta trasa trajno uničuje 77 hektarov najvrednejših kmetijskih zemljišč, ki jih ne moremo nadomestiti,“ je za naš radio povedal predstavnik CI Braslovče, arhitekt Urban Jeriha.

Ob tem je navedel, da je država ob načrtovani izgradnji povezave Velenje-Šentrupert v najnovejšem predlogu Resolucije o nacionalnem programu razvoja prometa predvidela tudi rekonstrukcijo obstoječe cestne povezave Velenje-Arja vas. Gradnja obeh pa je predvidena med letoma 2018 in 2022.

V Zvezi civilnih iniciativ so zato prepričani, da prav to dejstvo, da država želi najprej izsiliti dražjo traso za 308 milijonov evrov, nato pa še zgraditi cenejšo in nujnejšo cesto za 120 milijonov evrov, nakazuje na javnosti skrite zasebne interese, saj v neštetih javnih soočenjih predstavniki države niso znali pojasniti razlogov za gradnjo dveh cest. „Opisano dejstvo nas zelo spominja na izgradnjo TEŠ 6, kjer so najprej zgradili zelo drag šesti blok, da bi lahko nadomestili četrtega in petega, zdaj, ko je šesti zgrajen, pa na vsak način želijo posodobiti še četrtega in petega,“ je pojasnil Jeriha.

Ne le devetnajst županov Savinjske regije, ampak tudi ministrstvo za kmetijstvo se ne strinja s povezavo Velenje-Šentrupert, saj kot rečeno, bi izgradnja uničila kakovostna kmetijska zemljišča, pa tudi zahtevala rušenje številnih stanovanjskih in drugih objektov.

Celotnemu pogovoru, ki smo ga v studiu Radia Ognjišče z Urbanom Jeriho posneli 19. julija, lahko tudi prisluhnete.

Politika, Hrana in okolje
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.