Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Delavnica (foto: Blaž Lesnik)
Delavnica

Obrtniki in podjetniki za zakon o vajeništvu, a proti aktualnemu predlogu

Cerkev na Slovenskem | 13.08.2016, 09:00

Na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije podpirajo sprejem posebnega zakona o vajeništvu, a ostro nasprotujejo aktualnemu predlogu. Ocenjujejo namreč, da ni dolgoročno naravnan in da vsebuje škodljive elemente, ki bodo onemogočili razvoj vajeništva na koristen način tako za dijake kot za delodajalce.

Po besedah predsednika zbornice Branka Meha je cilj delodajalcev pridobiti ljudi, ki bodo znali dobro delati ter bodo lahko po zaključenem vajeništvu prejeli tudi pošteno plačilo in redno zaposlitev. Tega aktualni predlog, ki bo v javni razpravi do petka, po njegovih besedah ne dopušča. V zbornici med drugim nasprotujejo temu, da bi moral delodajalec vajencu poleg nagrade plačati še davke in prispevke. "Gre za izobraževanje mladoletnih oseb in ne za delovno razmerje," je jasen Meh. Obrtniki in podjetniki prav tako nasprotujejo temu, da bi se plačilo vajenca vezalo na minimalno plačo. "Predlagamo fiksno nagrado za prvi, drugi in tretji letnik."

Zbornici se zdi nelogična zahteva, da bi moral delodajalec po končanem vajeništvu vajenca obvezno zaposliti. Ne strinja se tudi s tem, da bi status vajenca lahko imeli odrasli. "Tako kot je zakon zastavljen zdaj, vse breme prispevkov, davkov, nagrad, mentorjev, ki izobražujejo vajence, nosi sam delodajalec, ko vajenec konča z izobraževanjem, do delodajalca nima obveznosti in lahko odide, kamor želi," opozarja tudi državni svetnik in obrtnik Alojz Kovšca.

V zbornici pričakujejo, da bo sprejet takšen zakon, ki bo imel dolgoročne učinke, ne le kratkoročnih in ga bo treba čez dve leti znova popravljati.

Da si obrtniki in podjetniki želijo zakon o vajeništvu, je pokazala anketa med članstvom zbornica. "98 odstotkov anketirancev se strinja z vnovično uvedbo vajeništvo, 77 odstotkov bi želelo sodelovati pri vajeniški obliki izobraževanja, 23 odstotkov tega sodelovanja za zdaj ne želi," je pojasnila vodja javnih pooblastil na zbornici Božena Germelj Drstvenšek.

Cerkev na Slovenskem, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...