Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Notranje ministrstvo intenzivno spremlja dogajanje v zvezi s prebežniki

Slovenija | 09.08.2016, 17:18

Avstrija na meji s Slovenijo in tudi Italijo še naprej vzpostavlja sistem nadzora. Ob nekaterih prehodih je opaziti tako imenovane registracijske centre za prebežnike. Nekaj vprašanj smo naslovili na naše notranje ministrstvo, pisne odgovore je poslala služba za odnose z javnostmi.

Zanimalo nas je, ali zadnje poteze vlade na Dunaju, ki med drugim načrtuje tudi postavitev žice na približno 40 kilometrih meje med Avstrijo in Slovenijo, pomenijo, da nam severna soseda ne zaupa. Na notranjem ministrstvu zatrjujejo, da so v stalnem stiku z njenimi oblastmi, ki naše obveščajo o vseh predvidenih ukrepih. Na notranjem ministrstvu so tako seznanjeni tudi z informacijo, da Avstrija razmišlja o postavitvi ograj ob nekaterih mejnih prehodih, če bi prišlo do povečanega begunsko-migracijskega toka. Čeprav je v Avstriji precej več razseljenih ljudi kot pri nas, ti ne prehajajo množično v Slovenijo, zato vlada v Ljubljani za zdaj ne vidi potrebe po uvedbi nadzora na severni meji, izvaja pa ostale izravnalne ukrepe.

Na našem notranjem ministrstvu pojasnjujejo, da so se prihodi prebežnikov iz Turčije v Grčijo občutno zmanjšali, da se razmere v Grčiji urejajo, a še vedno je precej ljudi, ki jim nezakonito uspe najti poti naprej proti severu. Naša država dogajanje v regiji intenzivno spremlja. Po vojaškem udaru so zelo negotove razmere Turčiji, v Makedoniji vlada politična kriza, prebežniki se kopičijo v Srbiji, ki nima ustreznih nastanitvenih kapacitet. Znova se je okrepila tudi begunsko-migracijska pot prek Sredozemskega morja v Italijo, zato pristojni v Sloveniji po zagotovilih notranjega ministrstva dnevno ocenjujejo morebitna tveganja, da bi, če bi bilo treba, ustrezno ukrepali. Tako niso le v stiku z Avstrijo, temveč tudi s sosednjimi državami in državami na zahodni balkanski poti, z njimi izmenjujejo aktualne informacije. V prihodnje bo marsikaj odvisno od učinkovitosti dela Frontexa, odnosa Turčije do tega vprašanja, varnostnih ter politično-ekonomskih in socialnih razmer tako v Siriji kot ostalih izpostavljenih državah.

Slovenija vzdržuje ograjo na svoji južni meji, a hkrati tako na njej kot tudi v notranjosti države izvaja poostren nadzor, saj tehnične ovire vzdolž celotne meje, tako notranje ministrstvo, ne bi rešile vseh težav. Med drugim tudi zato, ker njene postavitve ponekod ne dopušča konfiguracija terena. V pripravljenosti ostajajo nekateri centri, na primer Dobova, Šentilj in Lendava.

V Sloveniji se trenutno nahaja 276 prosilcev za mednarodno zaščito, večina je nastanjenih v azilnem domu in njegovih izpostavah. V Centru za tujce v Postojni, ki je v pristojnosti policije, je trenutno 19 ljudi.

Slovenija, Svet, Politika, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...