Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Devetdnevnica pred kanonizacijo Matere Terezije

Slovenija | 26.08.2016, 11:37 Tone Gorjup

Papež Frančišek bo v nedeljo, 4. septembra, med slovesnostjo na Trgu sv. Petra blaženo Mater Terezijo razglasil za svetnico. V pričakovanju tega dogodka začenajmo devetdnevnico; devet dni se bomo zbirali z mislijo in molitvijo ob veliki ženi 20. stoletja, ki je bila veliko znamenje Božjega usmiljenja. Na prvi dan devetdnevnice je v ospredju rojstni dan Matere Terezije, saj se je njeno zemeljsko življenje začelo 26. avgusta 1910 v Skopju; za nebesa je dozorela 5. septembra 1997 v Kalkuti.

Ko smo leta 2010 praznovali stoletnico rojstva blažene Matere Terezije, se je izkazalo, da ni bila rojena 27. avgusta. Na ta dan je bila krščena in v življenjepisih so ta datum navajali za njen rojstni dan. Na osnovi arhivskih dokumentov se je izkazalo, da je njen rojstni dan 26. avgust 1910. Ker je obletnica njenega rojstva, si na kratko poglejmo njeno življenjsko pot. Odraščala je v albanski družini v Skopju. Kot osemnajstletno dekle je z blagoslovom domačega škofa Janeza Frančiška Gnidovca in v spremstvu Slovenke Terezije Betke Kanjč odpotovala na Irsko, vstopila v red loretskih sester in od tam odšla v Indijo. Po več letih učiteljskega poklica je začutila, da jo Bog kliče med najbolj uboge. Leta 1950 je dobila dovoljenje za ustanovitev reda misijonark ljubezni. Dve leti zatem je v Kalkuti odprla dom za umirajoče, temu je sledil dom za zapuščene otroke in nato še za gobavce. V nekaj desetletjih se je skupnost sester Matere Terezije naselila na vseh celinah. V Ljubljano so prišle 16. julija leta 1987. Mati Terezija je umrla 5. septembra 1997 v Kalkuti. Papež Janez Pavel II. jo je 19. oktobra 2003 razglasil za blaženo, za njen god pa določil njen smrtni dan. Ena izmed njenih sester, ki živijo v Ljubljani, je bisvo njenega življenja in delovanja povzela z besedami: "Mati Terezija je imela navado reči: Za nas je zelo pommebno, da molimo, kajti molitev nam daje čisto srce in čisto srce lahko ljubi. Sad molitve je namreč ljubezen in sad ljubezni je služenje. Ni pomembno, koliko naredimo, ampak koliko ljubezni vložimo v delo."

Devetdnevnica na Radiu Ognjišče

Po jutranjem zvonenju ob 7. uri bomo nekaj pozornosti namenili Materi Tereziji in molili za naše potrebe. Njeno bogato življenje v povezanosti s Kristusom in delom za najbolj uboge med ubogimi bomo osvetlili s prispevki v Utipu in Mozaiku dneva, voditelji pa vam bodo večkrat na dan posredovali njene misli. Slovesnost kanoninazije v nedeljo, 4. septembra, ki se bo začela ob 10. uri, bomo neposredno prenašali. Ker je blažena Mati Terezija sozavetnica radijske kapele, je njena razglasitev za svetnico razlog za hvaležnost in veselje, saj imamo v kapeli tudi njene relikvije.

Na kanoninazijo blažene Matere Terezije se z devetdnevnico pripravljajo tudi po župnijah in v redovnih skupnostih, še zlasti Misijonarke ljubezni, ki imajo svojo hišo na Kališnikovem trgu na Ježici. Dodajmo, da bodo imeli v župnijski cerkvi Ljubljana – Ježica dan po kanonizaciji, 5. septembra ob 18 uri zahvalno mašo. Maševal bo ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Vernikom se bodo pridružile tudi misijonarke ljubezni, ki bivajo v župniji že skoraj trideset let.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Kanonizacija Matere Terezije
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...