Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Mati Terezija s papežem Pavlom VI. (foto: CTV)
Mati Terezija s papežem Pavlom VI.

Mati Terezija in papež Pavel VI.

Svet | 27.08.2016, 08:10 Marjana Debevec

V pripravi na kanonizacijo bl. Materezije bomo danes spregovorili nekaj o njenem odnosu s papežem Pavlom VI. V avdienco jo je sveti oče skupaj z njenimi sosestrami sprejel 6. maja 1978, točno tri mesece pred svojo smrtjo. V letos izdani knjigi z naslovom Pavel VI. in Mati Terezija je med drugim zapisano, da je sveti oče takrat dejal: "Sprejmite me kot ponižnega sodelavca v vašem delu ljubezni." To je bila torej osrednja misel pokojnega papeža o njihovem delu.

Uvodoma je Mati Terezija papežu Pavlu VI. zagotovila njihovo zvestobo in ljubezen ter poudarila, da je vse, kar delajo za najbolj uboge med ubogimi, njihova dejavna ljubezen do Jezusa.

Bl. papež pa se je misijonarkam ljubezni in njihovim sodelavcem zahvalil za predanost bratom, ki so potrebni pomoči.

»To so znamenja, da sporočilo ljubezni, ki jo je oznanjal Jezus, še naprej globoko prodira in obrodi sadove v dušah, ki so odprte in razpoložljive, čeprav pogosto sredi krutih in nenormalnih pojavov fizičnega in psihičnega nasilja; sredi močne propagande ideologij, ki spodbujajo k sovraštvu, preziru in nasilju do drugih; in tudi sredi pogoste skušnjave individualizma, ko je človek vedno skušan, da bi rekel: "Kaj imam jaz s tem?"«, jim je zatrdil Pavel VI. ter zatem dodal, da je srečanje z njimi zanj zelo velika tolažba, trenutek blaženosti in trenutek evangeljskega življenja, živetega skupaj: »Jaz sem prvi, ki prejema milost tega srečanja, in ki sem prav tako apostol tistega Kristusa, ki nas želi vse združiti v svoji šoli«, jim je dejal in jih odločno povabil, naj nadaljujejo po poti, ki so jo izbrali, saj je najboljša.

Spomnil je na njihovo sprejemanje zavrženih, revnih, in to ne le ekonomsko, temveč so revni v dejavni ljubezni, v človečnosti; do izključenih, do preziranih. Prav z njimi se namreč poistoveti sam Jezus. »Po drugi strani Jezus medsebojno ljubezen postavi za svojevrstno značilnost svojih učencev«, jim je dejal in jih povabil, naj nadaljujejo z izžarevanjem nesebične in dejavne ljubezni. »Ta vaša drža je konkreten in zaznaven izraz vaše ljubezni do Boga, in lahko z vero v iznakaženem ter ponižanem obrazu ubogega brata prepoznate Kristusov obraz«, je dejal Pavel VI.

Ob sklepu jim je zagotovil, da jim v dar daje podporo v tistem, kar so sami izbrali – namreč pot dejavne ljubezni. »Želimo, da bi vsi naši otroci znali prisluhniti ječanju in tožbi, da bi vsi, v miru, slogi in solidarnosti, lahko živeli ter bi uresničili svoje dostojanstvo ljudi in Božjih otrok«, je Materi Tereziji, njenim sosestram in sodelavcem med drugim še dejal bl. papež Pavel VI.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Kanonizacija Matere Terezije
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...