Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Krompir (foto: ARO)
Krompir

Odkupne cene kmetijskih pridelkov skokovito padajo

Kmetijstvo | 12.08.2016, 12:06

Cene kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih so bile v letošnjem juniju za 6,3 odstotka nižje kot pred letom dni. Največji padec cen se je zgodil v skupini živali in živalskih proizvodov, kjer so cene padle za 7,6 odstotka, odkupne cene v rastlinski pridelavi pa so bile letos nižje za 3,3 odstotka, so sporočili s Statističnega urada RS.

Cene v Sloveniji pridelanega sadja so bile letos junija v povprečju nižje za 13,4 odstotka v primerjavi s cenami pred letom dni, cene zelenjave pa nižje za 1,3 odstotka, so v sporočilu za javnost zapisali na Statističnem uradu.

Živinoreja v posebej rdečih številkah

Pogled na področje reje živali kaže še veliko bolj pereče stanje. Cene živalskih proizvodov so se v letu dni v povprečju znižale za 14,3 odstotka, na ta padec pa najbolj vpliva odkupna cene mleka, ki je, po podatkih statističnega urada, od junija lani padla za 16,7 odstotka. Nekoliko manjši je padec na področju odkupnih cen živine, saj so se odkupne cene živali za zakol v povprečju znižale za 2,4 odstotka. Stanje v prašičereji se je v zadnjem letu nekoliko popravilo, odkupne cene goveda in perutnine pa so bistveno nižje kot pred letom dni.

Komentar: Varljivost statistike?

Pričakovati je, da bo naslednje statistično poročilo, ki bo vključevalo pogled na dogajanje v letošnjem juliju, pokazalo še bistveno višji padec odkupnih cen kmetijskih pridelkov pri kmetih. Zaradi narave zbiranja podatkov se namreč v rastlinskem delu statistike odkupnih cen v mesecu juniju še ni odrazil letošnji drastičen padec odkupnih cen žit, statistiko je celo nekoliko izboljšala višja cena koruze v zrnju, ki pa jo kmetje tem času prodajajo le še v zelo majhnih količinah, saj vemo, da jih velika večina nima svojih lastnih skladiščnih kapacitet.

Letos je statistika zabeležila tudi dvig odkupne cene krompirja in sicer v juniju za 15,1 odstotka glede na lansko leto. Zavedati pa se je potrebno, da so lani bili kmetje primorani prodajati krompir po izjemno nizkih cenah in da so tudi cene krompirja, ki jih pri trgovcih dosegajo letos, daleč pod evropskim povprečjem. Slednje kaže na slabo povezanost in pomanjkanje skupnega nastopa na trgu, kar je vsekakor prednostna naloga zadrug.

Kmetijstvo
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...