Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Kitajski kristjani (foto: asianews.it)
Kitajski kristjani

Vatikan in Kitajska blizu dogovora o imenovanju škofov?

Cerkev po svetu | 09.08.2016, 12:10 Marta Jerebič

Vatikan naj bi bil blizu sklenitve dogovora s kitajsko vlado o imenovanju škofov na Kitajskem, ki bi bil sprejemljiv za obe strani. Hongkonški škof John Tong je v pastoralnem pismu zapisal, da je cilj dogovora na eni strani ohraniti temeljno edinost Katoliške Cerkve in celovitost oblasti Svetega sedeža pri imenovanju škofov, na drugi strani pa odvzeti strah Kitajski, ki meni, da papeževa oblast pri imenovanju škofov pomeni vmešavanje v njihove notranje zadeve.

Nekateri katoličani na Kitajskem so zaskrbljeni, da Vatikan popušča v pogajanjih s Pekingom. A kardinal Tong v pismu poudarja, da papež Frančišek ne bi nikoli sprejel sporazuma, ki bi ogrozil neodvisnost Cerkve na Kitajskem.

Nekdanji hongkonški škof, kardinal Joseph Zen, ki je postal neke vrste tiskovni predstavnik nekaterih katoličanov neuradne, Rimu zveste Cerkve na Kitajskem, se je namreč pritožil, da pogovori med Rimom in Pekingom potekajo tajno, tako da niti katoličani, vključeni v odbor, ki naj bi nadzoroval proces, ne vedo točno, kaj je predmet razprav.

Kardinal Tong je zato v pismu obširno pojasnil razloge, zaradi katerih Sveti sedež nadaljuje dialog s Pekingom. Želi doseči večjo versko svobodo krščanskih skupin, priznanje Rimu zvestih škofov, ki jih kitajska vlada še ni potrdila, in izpustitev zaprtih škofov. Poudaril je tudi, da absolutno veljavno ostaja pismo Benedikta XVI. kitajskim katoličanom iz leta 2007, ki članstvo v kitajskem domoljubnem združenju, ki ga nadzira vlada, označuje kot nesprejemljivo s katoliško vero.

Agencija Asianews je zbrala serijo mnenj kitajskih cerkvenih predstavnikov o dialogu med Vatikanom in Kitajsko. Nekateri so naklonjeni kardinalu Tongu, drugi so nezaupljivi do njegovega tako optimističnega pogleda in menijo, da dialog glede na vedno novo zatiranje vere na Kitajskem ne bo prinesel nič. Nezaupljivi so tudi do nekaterih škofov uradne Cerkve, ki so preveč povezani s partijo in ne s Cerkvijo. Spet drugi kritizirajo ostre besede kardinala Zena, ki izraža zaskrbljenost zaradi t. i. vzhodne politike Vatikana. Ali pa menijo, da se kljub podpisu dogovora ne bo nič spremenilo.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...