Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež Frančišek (foto: Vatican News)
Papež Frančišek

SDM v Panami med januarjem in marcem 2019

Cerkev po svetu | 06.08.2016, 07:08 Marta Jerebič

Papež Frančišek je minulo nedeljo napovedal, da bo naslednji svetovni dan mladih leta 2019 v Panami. Tamkajšnji škofje so prepričani, da bo država kos tej zahtevni nalogi in da bo dogodek klic k prebujenju mladih katoličanov v Panami in po vsej Latinski Ameriki, ki se sooča z revščino, nasiljem in mamili.

Panama bo prva srednjeameriška država, ki bo gostila svetovno srečanje mladih. Razmere v državi dobro pozna Adveniat - nemška katoliška dobrodelna organizacija, ki pomaga Latinski Ameriki. Njen predsednik škof Franz-Josef Overbeck je za Radio Vatikan dejal, da je izbira te države neobičajna, vendar dobra:

“Panama ima čar in je seveda neobičajen kraj, vsekakor pa zelo primeren, ker leži med Severno in Južno Ameriko kot dežela, ki ne povezuje le Tihega oceana z Atlantskim, ampak je tudi kot celotna Srednja Amerika vmesnik med Severno in Južno Ameriko. To je priložnost, da se o tem govori na politični in cerkveni ravni.”

Že pri jeziku je mogoče videti, 'da se v Panami srečujeta dve kulturi, ki sta že pomembno zaznamovali južni del ZDA. Slišati je namreč španski, pa tudi angleški jezik. Država uteleša tudi velik razkol med bogatimi in revnimi.

SDM 2019 bo le sklep enega od več projektov, ki jih pripravljamo za mlade v Srednji Ameriki, ki so se prisiljeni izseljevati, padajo v roke trgovcev z mamili in ljudmi. Mislim, da bo to velika priložnost, da mladim v Srednji Ameriki pokažemo druge možnosti in priložnosti,” je za televizijsko agencijo Romereports dejal panamski nadškof Jose Domingo Ulloa.

Svetovni dan mladih bo sicer potekal v Panami, a bo z dogodkom dihala celotna Srednja Amerika. Škofje tega območja so papežu predlagali, da bi dogodek potekal med januarjem in marcem 2019. Pojasnjuje panamski kardinal Jose Luis Lacunza: “Če svetovni dan mladih pripravimo julija, bo zagotovo deževalo. In ta dež ne bo tak kot na Poljskem, ne bo le pršelo, ampak takrat dežuje in dežuje, pa ne le en dan, ampak tri dni ali ves teden. SDM bi bil polomija. Zato smo predlagali, da bi ga morali pripraviti med januarjem in marcem, ko je suho obdobje. Takrat je tudi večina latinoameričanov na počitnicah.

Sicer pa so papeža Frančiška že začeli seznanjati z značilnostmi Paname. Med poletom iz Krakova v Rim mu je direktor Romereportsa v imenu Panamcev podaril dvoje, majico s številko 17, njegovim rojstnim datumom, ter klobuk, kakršnega nosijo kmetje v Panami, ki so prosili, da si ga papež nadene, kar je brez pomišljanja storil in nato dejal:

Panamcem: najlepša hvala za to. Želim vam, da bi se dobro pripravili na svetovni dan mladih, z enako močjo, enako duhovnostjo in enako globino, s kakršno so se pripravljali Poljaki, prebivalci Krakova in Poljske.”

Papež je sicer dejal, da ne ve, če bo prisoten v Panami, zagotovo pa bo tam Petrov naslednik.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...