Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež na oknu krakovske nadškofije (foto: Radio Vatikan)
Papež na oknu krakovske nadškofije

Papež z okna nadškofije: Krutost se ni končala v Auschwitzu

Cerkev po svetu | 30.07.2016, 12:40 Marta Jerebič

Papež je tudi sinoči z okna nagovoril zbrano množico na trgu pred sedežem krakovske nadškofije. Povzel je včerajšnji dan kot dan bolečine. Zjutraj je namreč obiskal nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau.

Po uvodnem pozdravu v poljščini, se je papež obiska v Auschwitzu spomnil z bolečino na obrazu in v srcu.

„Koliko bolečine. Koliko krutosti. Kako je mogoče, da smo ljudje, ustvarjeni po božji podobi, sposobni narediti takšne stvari.“

Kot je še dejal papež, je žal krutost Auschwitza tudi danes prisotna po svetu. „Ne želim vas zagreniti, vendar moram povedati resnico. Krutost se ni končala v Auschwitzu, Birkenau: tudi danes se trpinči ljudi. Številni zaporniki so mučeni, da bi spregovorili. To je grozno! Danes je toliko moških in žensk v prepolnih zaporih – živijo, oprostite mi – kot živali!“

V številnih delih sveta, kjer je vojna, se dogajajo enake stvari. Vendar pa ne smemo pozabiti na to, da je Jezus prišel, da bi vso to bolečino vzel na svoje rame in nas prosi, da molimo. Papež je tako pozval k molitvi za vse zapornike, tiste ki so žrtev mučenja in vojne.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...