Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Clintonova uradno kandidatka demokratov za predsednico ZDA

Svet | 27.07.2016, 15:24

Hillary Clinton je uradno postala kandidatka demokratov za predsednico ZDA. Nominacijo bo uradno sprejela z jutrišnjim govorom ob sklepu strankine konvencije, čeprav se je že včerajšnji del končal z njenimi besedami, ki jih je izrekla v videoposnetku. Pred tem je bil v Philadelphii ena od zvezd dneva nekdanji predsednik svetovne velesile Bill Clinton, ki je hvalil dozdajšnje dosežke svoje soproge. Kritike proti njej so medtem nizali podporniki njenega tekmeca Bernieja Sandersa, ki se niso sprijaznili z njegovim porazom.

Včerajšnja tema demokratske konvencije v Philadelphii je bilo preteklo delo Clintonove za otroke in družine. Tudi zato je nastopil njen mož, ki jo je sicer v življenju večkrat razočaral s svojim obnašanjem. Opisal je njuno skupno pot in njene lastnosti. Med drugim je dejal, da ne zna mirovati in nenehno išče načine, kako nekaj izboljšati. Kot je dodal, ne zna odnehati niti po porazih, iz katerih uči in prilagodi. Predstavil je, kaj je v različnih zveznih državah naredila za manjšine in revne ter tudi, kaj je kot zunanja ministrica v prvem mandatu Baracka Obame na čelu ZDA dosegla v boju proti podnebnim spremembam, boju za pravice žensk in prizadevanjih za mir na Bližnjem vzhodu. "Še vedno je najboljša prinašalka sprememb, kar jih poznam." Da je Clintonova prinašalka sprememb, je njen mož v govoru omenil večkrat. "Izvoliti jo morate, ker imamo v najboljši državi na svetu vselej pred očmi, kaj bo jutri. Vaši otroci in vnuki vam bodo za to hvaležni," je končal.

Dogajanje na demokratski konvenciji ob razglasitvi delegatskih glasov je zaznamoval protest privržencev nasprotnika Clintonove v času strankarskih volitev. Ko ji je namreč Sanders spet izrekel podporo, se je skupina njegovih ljudi demonstrativno odpravila iz dvorane v bližnji novinarski šotor, kjer je več kot uro razlagala svojo pravico. Trdila je, da je bila tekma za demokratsko nominacijo prirejena v korist Clintonove, ki naj bi zmagala s prevarami.

"Ne morem verjeti, da smo ravnokar naredili največjo razpoko v steklenem stropu do zdaj," pa je v videoposnetku povedala Clintonova. S tem je želela povedati, da je bila presežena nevidna meja postala prva predsedniška kandidatka katere od dveh večjih strank v zgodovini ZDA.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...