Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

V Franciji med mašo azilanta ubila duhovnika

Svet | 26.07.2016, 13:38

Francoska policija je ubila moška azilanta, ki sta danes na severu države zajela talce v cerkvi. Med napadom sta ubila duhovnika, ki sta mu prerezala vrat. Žrtev je 84-letni župnik Jacques Hamel. Napad se je zgodil med 9. in 9.30 uro. Poleg tega je bil juje ranjen eden od vernikov, ki je bil med talci.

Moška sta v cerkev v kraju blizu Rouena prišla med mašo, pri kateri so bili tri redovnice, dva vernika in duhovnik. Eni od redovnic je med napadom uspelo pobegniti in sprožiti alarm, poroča Radio Vatikan.

Kraj dogodka sta že obiskala francoski predsednik Francois Hollande in francoski notranji minister. "Izražamo solidarnost z vso katoliško župnijsko skupnostjo," je dejal Hollande, ki je pohvalil hiter odziv policistov. Kljub temu je pretresen in šokiran nad tragičnim dogodkom. Dejal je še, da je vse bolj gotovo, da teroristi ne bodo odnehali, "dokler jih ne bomo ustavili" ter pri tem spomnil na nedavne napade v Nemčiji.

Na dogodek se je z žalostjo odzval tudi tamkajšnji škof Dominique Lebrun, ki je sicer že v Krakovu na Svetovnem srečanju mladih, a se zaradi dohodka vrača v svojo škofijo. V izjavi iz Krakova je sporočil, da se je ob tej tragični novici zjokal k Bogu in k joku povabil tudi vse, ki čutijo s to tragedijo. "Z mladimi na SDM-ju molim, tako kot smo v Varšavi molili ob grobu očeta Popiuluška, ki je bil umorjen v času komunističnega režima," je zapisal škof Lebrun. Na kraju dogodka je že ves čas generalni vikar škofije, škof pa bo že nocoj obiskal vernike in družine iz prizadete župnije, ki je po dogodku zelo v šoku. Škof je še zapisal, da Katoliška Cerkev v teh trenutkih v roke ne more vzeti drugega orožja kot je molitev.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...